Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Čipiranje psov in mačk? Nujno!

27. september 2021

“Čipiranje je nepotrebno mučenje živali. Čipiranje ne služi ničemer, razen pobiranju denarja. Zakaj kljub čipu toliko objavljajo najdene pse in mačke? Saj je vendar s čipom lastnika mogoče poiskati mimogrede.” To je nekaj najpogostejših trditev in vprašanj, ki krožijo o čipiranju.”

Na kratko o čipiranju živali

V Sloveniji morajo biti z mikročipom označeni vsi psi, ko prvič obiščejo veterinarja oziroma preden se oddajo novemu skrbniku ali najkasneje do dopolnjenega 3. meseca starosti. Tudi če prvi lastnik namerava z mladičem čez državno mejo mora biti pes označen že pred dopolnjenim tretjim mesecem starosti.

Mikročip za označevanje je velik kot riževo zrno, veterinar pa ga s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo. Postopek mikročipiranja je minimalno boleč (pik z injekcijo) in za žival ne predstavlja stresa.

Vsak mikročip ima svojo identifikacijsko številko, ki jo je moč prebrati s posebnim čitalcem. Čitalce mikročipov imajo pooblaščene osebe (veterinarji, zavetišča, redarji, policija…).

Po opravljenem mikročipiranju mora veterinar ali zavetišče, ki je opravilo postopek, podatke o psu in lastniku vnesti v Centralni register psov (CRPsi). Pri tem je zelo pomebno, da so ob registraciji na voljo vsi podatki, tudi ontakti za morebitno nujno obveščanje, kot je najdba izgubljene živali.

CRPsi je spletna aplikacija, ki omogoča vodenje evidenc psov in tudi drugih hišnih živali, skrbnikov oziroma lastništva ter omogoča nadzore.  Več informacij je na voljo na spletni strani uprave pristojne za veterinarstvo.

OPOMBA:

Centralni register psov ni javni register, zato osebni podatki lastnikov psov niso prosto dostopni.

Vsak pes velja za registriranega, ko je označen z mikročipom, ima veljaven potni list za živali in ko so v v CRPsi vnešeni ustrezni podatki.

Čipiranje ni namenjeno iskanju ali lociranju izgubljene živali, kot nekateri zmotno mislijo, temveč le poizvedbi o lastniku živali. Mikročip torej ne sporoča lokacije živali.

V primeru izgubljene ali najdene živali lahko veterinar ali zavetišče odčita vstavljen mikročip, ki je povezan s podatki v CRPsi. Na podlagi kontaktnih podatkov je tako mogoče v kratkem času kontaktirati lastnika in ga obvestiti o najdbi živali.

Večina čipiranih izgubljenih psov se ravno zaradi mikročipa lahko hitro vrne skrbnikom. Tako v Zavetišču Ljubljana okrog 250 do 300 mikročipiranih psov na leto brez težav vrnemo skrbnikom.

Ne pozabite redno preverjati podatkov v CRPsi

Pogosto pa podatki v CRP niso posodobljeni, včasih sploh niso vnešeni. Tako ne čip ne CRPsi ne moreta pravilno opraviti svoje funkcije, to je prepoznavanje in kontaktiranje lastnika živali.

V primerih pomankljivih kontaktov v Zavetišču Ljubljana skušamo lastnike najti in obvestiti na vse možne načine. Najdbe živali oglašujemo na sodelujočih radiih, kontakte iščemo po telefonskem imeniku, obveščamo priporočeno po pošti, skratka želimo čim prej obveščati o najdeni živali. Na številne načine se tako trudimo poiskati kontakt, za najbolj učinkovite pa so se izkazale Facebook objave, s katerimi najhitreje najdemo morebitne lastnike izgubljenega psa. Vendar vsi skrbniki živali nimajo fb-ja, a lahko pomagajo tisti, ki ga imajo in skrbnika živali poznajo.

Zato je zelo pomembno, da vsak lastnik čipirane živali redno preverja in posodablja kontaktne podatke v CRPsi. To najlažje storite tako, da pri svojem veterinarju preverite podatke v CRPsi in jih po potrebi osvežite oziroma posodobite.

Le tako bo potencialno izgubljen pes v najkrajšem možnem času našel svojega lastnika, se vrnil domov in tako prihranil marsikateri siv las pa tudi euro.

Živali, ki iščejo dom

Sid
V karanteni
Sid
odrasel
Šeki
V karanteni
Šeki
odrasel
Betka
V karanteni
Betka
mlad
Brin
V karanteni
Brin
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste