Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Veterinarska ambulanta v Zavetišču Ljubljana je zaprtega tipa

Veterinarska ambulanta v Zavetišču Ljubljana je zaprtega tipa. To pomeni, da v njej ne opravljamo drugih veterinarskih storitev kot te, ki so namenjene našim trenutnim varovancem.

Sprejem živali

Po sprejemu živali v Zavetišče Ljubljana vsako žival pregledamo na prisotnost mikročipa in jo čimprej vrnemo znanemu lastniku. Kadar žival nima čipa in ostane v zavetišču, jo veterinarsko pregledamo. Če je žival videti zdrava, klinični pregled opravimo v roku 24 ur od sprejema živali v zavetišče. V primeru, da žival kaže znake bolezni ali poškodb, pa klinični pregled opravimo takoj oziroma najkasneje v roku 4 ur od sprejema v zavetišče.

Splošni pregled zajema pregled oči, ušes, vidnih sluznic in očesnih veznic, merjenje telesne temperature, pulza in frekvence dihanja, otipamo površinske bezgavke, ter poslušamo srce in pljuča.

Pri mačkah v času kliničnega pregleda opravimo tudi hitri test na virus mačje levkemije (FeLV) in pri mačkah, starejših od 6 mesecev, tudi na virus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV). Vsem mačkam odvzamemo tudi vzorec dlake, ki ga pošljemo v laboratorij na preiskavo na dermatofite (mikrosporija, trihofitija).

Po kliničnem pregledu živalim apliciramo tudi sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem.

Nato živali namestimo v karantenski del zavetišča. Vse živali v karanteni si lahko ogledate tukaj.

Opravljanje osnovnih cepljenj

V času karantene pse cepimo proti pasjim kužnim boleznim. Cepljenje vsebuje zaščito proti pasji kugi, parvovirozi, leptospirozi, virusnem hepatitisu in kužnem kašlju. Po končani karanteni, ki traja najmanj 10 dni, pa pse, starejše od 12 tednov, cepimo tudi proti steklini. V kolikor psi ostajajo v zavetišču dalj časa opravimo tudi vsa ponovitvena cepljenja.

Mačke cepimo s kombiniranim cepivom, ki vsebuje oslabljen virus mačje kuge, calicivirus in herpesvirus. Pri mačkah karantena traja vsaj 14 dni oziroma do negativnega vzorca preiskave na dermatofite. V kolikor mačke ostajajo v zavetišču dalj časa opravimo tudi vsa ponovitvena cepljenja.

Diagnostika in zdravljenje

V ambulanti zavetišča smo opremljeni za opravljanje osnovnih diagnostičnih postopkov. Sami opravljamo citološke preiskave krvi, urina, kožnih sprememb in novotvorb. Opravljamo tudi hematološke in biokemične preiskave krvi. Za zahtevnejšo hematološko diagnostiko vzorce pošiljamo v certificirane laboratorije (Laboklin, Idexx). V ambulanti se dela tudi osnovno testiranje na dermatofite, opravljamo hitre teste za najpogostejše nalezljive bolezni (mačji aids, levkoza, Giardia, mačja panlekopenija, parvoviroza pri psih, hitri test za Anaplazmo, Borrelio, srčno glisto). V zavetišču delamo pri psih kvartalni screening na parazite s pomočjo koproloških metod.

Ena naših nalog je zaščita ljudi in živali pred zoonozami, boleznimi ki prehajajo med ljudmi in živalmi. V Ta namen vzorce dlake pri sprejetih mačkih in eksotih rutinsko pošiljamo na Veterinarsko fakulteto za pregled na dermatofite, pri pticah pa pošiljamo brise na pregled na Chlamydio sp, pri plazilcih pa na Salmonello sp.

Ultrazvočna aparatura z dopplerjem je namenjena internističnim preiskavam abdomna in osnovnemu kardiološkemu pregledu, ki ga za nas opravlja specialist kardiolog. Rentgenološke diagnostike se največkrat poslužujemo pri travmatoloških pacientih, živalih z ortopedskimi težavami in pri razširjenih kliničnih pregledih starejših živali. 

Kadar zdravstveno stanje živali presega zmožnosti interne ambulante, živali napotimo na pregled k specialistu.

Zdravljenje živali v zavetišču poteka v skladu s strokovnimi smernicami. Na osnovi anamneze, kliničnega pregleda in zgoraj navedenih diagnostičnih postopkov, se izbere najustreznejše zdravljenje za pacienta. V zavetišču je karantenski del, kamor se namestijo živali neznanega zdravstvenega statusa in obolele živali. Tako ne prihaja do stikov obolelih in zdravih živali. Vsem sprejetim živalim se odpravlja notranje in zunanje parazite, opravi se redna cepljenja in testira za nalezljive bolezni. Veterinar v zavetišču vsak dan opravi vizito, kjer s seznani s spremembami v zdravstvenem stanju živali. Vsaka žival je vsaj dvakrat na dan v stiku z  dnevnim oskrbnikom in enkrat z nočnim. Tako je moč hitro prepoznati bolezenska odstopanja in hitro ukrepati. V kolikor se zdravstvene težave pri živali pojavijo izven delovnega časa ambulante, se žival napoti k dežurnemu veterinarju.

Sterilizacija in kastracija

Sterilizacija in kastracija sta kirurška posega, ki sta pomembna za zmanjševanje rojstev neželenih mladičev. Zato vse pse in mačke pred oddajo iz zavetišča steriliziramo oziroma kastriramo.

Med sterilizacijo se pri samici odstranijo jajčniki, s čimer prekinemo gonitvene cikluse. Zmanjša se možnost nastanka tumorjev na mlečnih žlezah, gnojnih vnetij maternice in navidezne brejosti.

Med kastracijo se samčkom odstrani moda, s čimer prekinemo izločanje moškega spolnega hormona testosterona. Poleg preprečevanja neželenih mladičev, kastracija pripomore tudi k izboljšanju vedenjskih težav, preprečuje razvoj raka na modih, zmanjša razvoj obolenj prostate in perinealnega področja.

Vse posege izvajamo v splošni anesteziji in v sterilnih pogojih. Med operacijo je žival priklopljena na monitor, kjer v vsakem trenutku spremljamo njene življenjske funkcije. Živali po posegu ostanejo na oprazovanju dokler se en zbudijo.

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste