Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti
Naslovnica

Kaj storiti, če izgubimo hišno žival

Skrbnik izgubljene živali naj izgubo čim prej oziroma obvezno v roku treh dni od izgube prijavi zavetišču, na 01/256 02 79 ali info@zavetisce-ljubljana.si.

Kaj se zgodi z najdenimi živalmi, ki pridejo v Zavetišče Ljubljana, si najprej oglejte v spodnjem videu:

Zavetišča sprejemajo prijave glede pristojnosti na območju, kjer je žival bila izgubljena. V zavetišču Ljubljana sprejemamo prijave o izgubljenih hišnih živalih z območij MO Ljubljana, občine Brezovica, občine Borovnica, občine Tržič, MO Kranj, občine Radovljica, občine Naklo, občine Vrhnika, občine Postojna, občine Gorje, občine Bloke in občine Loška dolina (preveri geografsko pristojnost zavetišča Ljubljana TUKAJ - zemljevid na dnu). Prijave izgubljenih živali v pristojnosti drugih zavetišč preusmerimo na pristojna zavetišča.

Prijave izgubljenih živali sprejemamo 24 ur na dan. Obravnavamo vse prijave, razen anonimnih. 

Kako pravilno opraviti prijavo izgubljene živali? 

 1. Pokličete v Zavetišče Ljubljana, na 01 256 02 79 in oddate prijavo izgubljene živali (linija za nujne klice, to pomeni, da morate po navodilih avtomatske tajnice najprej pritisniti tipko 2). Vsi telefonski pogovori se snemajo in posnetki hranijo v bazi posnetkov.

 2. Prijavo o izgubljeni živali zabeležimo v evidence in preverimo, če imamo že kakšne informacije o najdbi. V primeru prejete prijave o najdbi pogrešane živali skrbnika obvestimo in ga povežemo z najditeljem.  Če je pogrešana žival sprejeta v zavetišče, jo vračamo skrbniku v skladu s postopkom vračanja živali lastniku (kaj storiti, če najdete izgubljeno žival, preberite TUKAJ).

 3. Odjavite izgubljene žival iz CRHŽ v roku 8 dni (če je prej ne najdete). Skrbnik mora izgubljenega psa, lahko pa tudi druge registrirane hišne živali, odjaviti iz registra CRHŽ kot pogrešane. Odjavo lahko opravi le lastnik živali osebno ali pooblaščenec na podlagi uradne izjave in ob predloženemu potnemu listu izgubljene živali. Odjavo izgubljene živali lahko lastniki opravijo pri izbranemu veterinarju oziroma veterinarski organizaciji s koncesijo in v zavetišču. V Zavetišču Ljubljana je odjava izgubljene živali iz CRHŽ mogoča vsak dan med 8.00 in 18.00, na podlagi pisnega zahtevka. Odjava iz CRHŽ je v zavetišču plačljiva (cenik tukaj).

Objava oglasa na spletni strani Zavetišča Ljubljana

V zavetišče Ljubljana omogočamo tudi objavo oglasa o izgubljeni živali na spletni in Facebook strani zavetišča. Objavljamo samo popolne oglase izgubljenih živali, katerih lastniki sami pripravijo besedilo oglasa tako, da nadaljnja obdelava besedila ni več potrebna.

Oglas za objavo izgubljene živali nam pošljite po elektronski pošti, na info@zavetisce-ljubljana.si . Oglas mora vsebovati:

 • kratek nagovor (npr: Izgubila se je muca Mici);

 • opis živali (vrsta živali in pasma, ime, barva, dlaka, starost, spol, sterilizacija/kastracija, posebni znaki, mikročip, ovratnica,...);

 • podatke o tem, KJE se je žival izgubila (čim bolj natančno opredeliti lokacijo izgube, navesti tudi, kateri del mesta je to);

 • in KDAJ se je žival izgubila (pred enim mesecem, datum, včeraj,..);

 • koga naj najditelj pokliče oziroma GSM lastnika.

 • obvezna priloga oglasa je fotografija v .jpg formatu (lahko tudi več, fotografije naj čim bolj verodostojno prikazujejo žival);

 • naslov lastnika živali (za vodenje evidence pogrešanih živali);

 • soglasje za javno objavo in posredovanje vaših kontaktov tretji osebi.

 Nepopolnih oglasov in prijav izgubljenih žival žal ne moremo sprejeti in objaviti na spletni strani.

Objava in posredovanje vaših osebnih podatkov

Objavo kontakta oziroma posredovanje le-tega tretji osebi mora skrbnik izgubljene živali dovoliti pisno (z izjavo preko elektronske pošte, navadne pošte oziroma podpiše izjavo v zavetišču. Če skrbnik izgubljene živali ne želi objave oziroma posredovanja kontakta tretji osebi, v primeru najdbe izgubljeno žival vračamo skrbniku posredno iz Zavetišča in ne neposredno od najditelja.

Obveščanje o najdbi izgubljene živali

Skrbnika izgubljene živali obveščamo takoj po najdbi zapuščene živali oziroma v skladu z delovnim časom Zavetišča.

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste