Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti
Naslovnica

Kako skrbim za živali po posvojitvi

Še pred posvojitvijo živali iz zavetišča se moramo zavedati, da bomo s posvojitvijo postali polnopravni lastnik živali. Odgovorno lastništvo živali pa poleg pravic prinaša tudi dolžnosti, ki nas bodo spremljale deset ali še več let. 

Ne pozabite, vsaka posvojena žival je povsem odvisna od nas in smo zanjo tudi v celoti odgovorni. Tako za njeno fizično kot tudi psihično zdravje. 

Nekatere živali iz zavetišča imajo svoje posebnosti, ki bodo lahko v novem domu izzvenele, nekatere pa žal ne bodo. Kot bodoči lastniki posvojene živali morate vzeti v zakup morebitne posebnosti vaše posvojene živali.

Pomembno je tudi vedeti, da bo žival prve dni v novem domu verjetno najprej nekoliko zbegana, zmotili jo bodo neznani zvoki, predmeti in podobno. Lahko se zgodi, da bo begala, plašne živali se pogosto lahko tudi skrivajo ali tekajo iz prostora v prostor. Zelo pomembno je, da živali omogočite nekaj mirnih dni, med katerimi se lahko v svojem ritmu spoznava z vami in z novim okoljem. Za ustrezno reakcijo jo bogato nagradite s pozornostjo ali priboljški. Predvidite, kje bo žival lahko sama varno prebila nekaj ur, če boste morali v službo ali po opravkih. Pri nekaterih živalih navajanje lahko traja zgolj dan ali dva, pri drugih morda teden ali več. Pomembno je, da ne obupate po nekaj urah, ampak date sebi in živali priložnost, da se počasi navadite na skupno življenje. 

Fizične potrebe živali: 

Vsaka žival za zadovoljevanje osnovnih fizičnih potreb potrebuje najmanj naslednje: 

  • primerno hrano in tekočino

  • zdravljenje, ko ga žival potrebuje

  • redna cepljenja (proti kužnim boleznim in steklini)

  • odpravljanje (notranjih in zunanjih) zajedavcev, ne glede na to ali žival živi izključno v notranjih prostorih

  • primerna namestitev, ki žival varuje pred vremenskimi vplivi

Psihične potrebe živali 

Poleg fizičnega dobrega počutja, moramo živalim zagotoviti tudi izpolnjevanje nagonskih in psihičnih potreb. Pri notranjih mačkah je zlasti pomembno, da jim uredimo prostore tako, da so prilagojeni tudi mačkam (plezala, igrače, stimulacija, igra), psom moramo omogočiti pozornost, sprehode, v splošnem pa vse živali potrebujejo:

  • vsakodnevno gibanje in ljubezen

  • primerno vzgojo in socializacijo 

Dolžnost vsakega lastnika je, da neželena legla prepreči. V današnjem času je možnosti za preprečitev brejosti veliko, a še vedno je to najenostavneje preprečiti s sterilizacijo oz. kastracijo živali. Vse živali iz zavetišča so že kastrirane in sterilizirane. 

Vse živali si zaslužijo odgovorne lastnike, ki bodo za njih lepo skrbeli skozi vse njihovo življenje. Vsako vaše ravnanje v korist vaše muce ali kužka, bo žival hvaležno sprejela in vam skrb vrnila s svojo naklonjenostjo.

Zadnja dolžnost 

Še pred posvojitvijo se morate zavedati, da bo na koncu skupne poti prišla najtežja dolžnost, ki jo boste morali opraviti kot lastniki živali. Ko je žival že zelo bolna ali zelo stara, in ji ne vi in ne veterinar ne boste mogli več pomagati, se boste morali odločiti za evtanazijo. S tem kot odgovorni in ljubeči lastniki poskrbimo, da živali ne trpijo po nepotrebnem. Za lastnike živali je odločitev za humano uspavanje zelo težka, vendar pa smo jo dolžni naši živali, ki nas je spremljala skozi leta.


Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste