Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti
Naslovnica

Projekt oskrbe prostoživečih mačk

Prostoživeče mačke so potomke lastniških mačk, ki so brez skrbništva ostale iz različnih razlogov. Največkrat gre za malomarno zapustitev odraslih živali, predvsem pa mladičev.

Osnovni vir ponavljajočih težav je prenizka stopnja kastracij oz. sterilizacij. Mačke so teritorialne živali. Če jih iz okolja odvzamemo, na njihovo mesto pridejo nove. V nasprotnem primeru teritorij branijo. Na ta način vzdržujejo nosilno kapaciteto in preprečujejo koncentriranje živali na določenem območju.

Mačke v mestu brez večjih težav pogrešajo hranjenje s strani skrbnikov. Zapuščene živali se hranijo v smetnjakih, na smetiščih, ob ostankih hrane lastniških psov in mačk, reden vir hrane so tudi glodalci in ptice.

Ker niso vezane na človeka, niso socializirane (udomačene) jih je težko že ujeti. Hranitelji, ki redno hranijo mačke, postopoma pridobijo njihovo zaupanje in jih lahko z velikim uspehom tudi odlavljajo ter spremljajo njihovo številčnost in zdravstveno stanje.

Mačke so lahko tudi vir določenih okužb. Nekatere bolezni so zoonoze (prenašajo se lahko na ljudi), druge se širijo predvsem znotraj mačje populacije in nevarnejše kot so kuga, virus mačja imunosupresije ter mačje levkemije povzročajo pogine. Neurejena in preveč številčna prosto živeča populacija mačk predstavlja marsikateremu prebivalcu mesta nevšečnost, medtem ko bi imela urejena populacija povsem drug učinek. 

Oskrbljene prostoživeče mačke, ki so že kastrirane / sterilizirane in pregledane, so označene z zarezo v desnem ušesu, da se jih takoj spozna tudi na terenu.

Če opazite prostoživečo mačko ali kolonijo prostoživečih mačk, nas o tem nemudoma obvestite. Pokličite nas na 01/256 02 79.

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste