O nas

O nas

Zavetišče Ljubljana je vodilno zavetišče v Sloveniji, ki živalim nudi najvišji strokovni standard oskrbe.

Info

Info

Tukaj najdete aktualna obvestila, novice in številne druge informacije.

Storitve

Storitve

Prizadevamo si ponuditi še več in vas vabimo, da nas obiščete.

Medijsko središče

Medijsko središče

Vse informacije in aktualne objave za medije zbrane na enem mestu.

Za občine
Zavetisce ljubljana logo
Posvoji

Posvoji

Živali na voljo za posvojitev, postopek posvojitve, nasveti za skrb za živali, zgodbe oddanih živali itd.

Najdene

Najdene

Živali, ki so bile najdene in prepeljane v zavetišče, ter postopek vračanja.

Izgubljene

Izgubljene

Če ste žival izgubili, se seznanite s postopkom obveščanja in na naši spletni strani objavite njene slike.

Danes je svetovni dan mačk. Številne v zavetišču čakajo na dom

Radio Krka/STA8. avgust 2021

Mačke danes praznujejo svoj svetovni dan. Prvič so ga obeležili leta 2002, ko ga je oživela organizacija Mednarodni sklad za zaščito živali (Ifaw). Mačke veljajo za ene najbolj priljubljenih domačih živali. Poznamo od 40 do 70 pasem domačih mačk. Te se lahko znajdejo tudi v zavetiščih, kjer pa so bolj pogosto mešanke, ki čakajo na nov dom.

Tako iz zavetišča Gmajnice kot Mačje hiše poročajo, da so trenutno polno zasedeni. V Gmajnicah so imeli v sredini tega tedna 203 mačke, pri čemer jih je okoli 90 odstotkov mladičev. Od tega je na posvojitev pripravljenih 70 mačk. Kot pojasnjuje vodja največjega ljubljanskega zavetišča Marko Oman je polna zasedenost za ta čas še vedno običajna. "Želeli bi si drugače, a dokler ne sterilizacija in kastracija mačk ne bo splošno sprejeta, se stanje ne bo bistveno popravilo," je povedal za STA.

Mačja hiša ima medtem trenutno pod okriljem 230 mačk, prav tako pa je na nov dom pripravljenih okoli 70 mačk, ki se jim bodo kmalu pridružili še novi mladički. Letos so do začetka avgusta uspešno oddali 180 mačk, je pojasnila oskrbnica v zavetišču Anja Ivakič.

V Gmajnicah medtem v povprečju letno oddajo okoli 500 mačk, letos so nov dom našli že 160, a glavnina sezone glede na izkušnje še prihaja. Običajno mačka v zavetišču čaka od 60 do 70 dni, da najde nov dom, nikoli pa to ni trajalo dlje od enega leta. Pri tem Oman priznava, da nov dom lažje najdejo mladiči in mačke redkejših barv.

Pri Mačji hiši pa imajo tudi pozitivno zgodbo, saj je muc Kuku po osmih letih v zavetišču našel nov dom za vedno. "Mucek je bil v zavetišču izjemno plašen, a sta mu posvojitelja dala priložnost in zdaj že tri leta uživa na svojem, s prijateljem Tigijem, s katerim sta se imela rada že v zavetišču, in mačjo šefico Eli," je dejala Ivakičeva.

Je pa pandemija covida-19 vplivala tudi na zavetišča. Tako Oman izpostavlja, da se je lani število zapuščenih mačk zmanjšalo. Na območju občine Ljubljana so sprejeli za 15 odstotkov manj zapuščenih mačk, za občine, ki so jih prevzeli nedavno, pa teh podatkov nimajo. Povečalo pa se je tudi povpraševanje po posvojitvah, predvsem v času drugega zaprtja.

Podobno izkušnjo imajo pri Mačji hiši. Po oceni Ivakičeve so se zaradi dela od doma nekateri lažje opogumili za posvojitev, saj so vedeli, da bodo imeli čas za prilagajanje na skupno življenje. Na drugi strani pa je opozorila, da so letos spomladi sprejeli več poškodovanih in bolnih mačk kot v preteklih letih.

Zavetišča se pogosto zanašajo tudi na pomoč občanov. Tako pri Gmajnicah izpostavljajo odlično pomoč v obliki rjuh, brisač in podobnim za posteljice živalim. Prav jim pride tudi hrana za mačke, predvsem za mačje mladiče. Želijo pa si tudi pomoč v obliki odgovornih posvojiteljev živali, ki bi lahko najdenčkom ponudili nov dom.

Pri Mačji hiši pa izpostavljajo, da jim donacije pridejo vedno prav, tako denarne kot materialne, imajo pa trenutno na voljo dovolj odej.

Oman še ocenjuje, da se razmere glede števila zapuščenih mačk počasi premikajo na bolje. "Želimo si, da bi tudi pri mačkih dosegali takšno stopnjo odgovornosti, kot pri psih in prvi koraki k temu so sterilizacija oz. kastracija ter mikročipiranje in registracija mačk," je sklenil.

Radio Krka / STA

Živali, ki iščejo dom

Bolha
V karanteni
Bolha
odrasel
Bejbi
V karanteni
Bejbi
mladič
Buba
Rezerviran/a
Buba
odrasel
Biba
V karanteni
Biba
odrasel

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi