Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

FOTO in VIDEO: Na Gmajnicah bo v novih objektih prostora za dvakrat več zapuščenih psov in mačk

ljubljana.info, Zala Štritof26. avgust 2021

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana so danes otvorili novo zavetišče za mačke in objekt, namenjen izpustu psov.

V prvem ustanovljenem tovrstnem zavetišču v Sloveniji, Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, ki deluje od leta 2002, letno sprejmejo več kot dva tisoč živali v stiski. 

Zadnji dve leti je potekala gradnja novih objektov zavetišča. V tem času so zgradili nov namestitveni objekt za mačke in zgradbo, namenjeno izpustu psov. Del novih prostorov je tudi ambulanta. 

»Zdaj lahko sprejmemo do 150 psov in okoli 300 mačk, torej je odslej prostora za dvakrat več živali. Prostori so zasnovani multifunkcionalno in fleksibilno, tako da če se recimo na enem delu pojavi določena bolezen, lahko zapremo samo tisti oddelek, ostali pa delujejo nemoteno,« je za Ljubljanainfo povedala direktorica Živalskega vrta Ljubljana, katerega podenota je zavetišče na Gmajnicah, Barbara Mihelič

Želijo si čim manj zapuščenih živali

Čeprav je kompleks na Gmajnicah v osnovi namenjen pomoči zapuščenim živalim, si v zavetišču želijo, da bi bilo teh čim manj. 

»Stanje, ki ga imamo trenutno, je fantastično. Želimo si, da bi bilo tako malo psov zapuščenih tudi v prihodnje. Predvsem pa je naš cilj, da podobno stanje dosežemo tudi pri mačkah, zato se osredotočamo predvsem na izobraževanje ljudi, torej preventivo,« je na otvoritvi izpostavil vodja ljubljanskega zavetišča Marko Oman.

Dodal je, da se je število zapuščenih psov, sprejetih v to zavetišče, v času, odkar dela tam, zmanjšalo za polovico. Nekoč je bilo namreč sprejetih celo med 600 in 700 psov. Izpostavil je, da je število zapuščenih mačk žal še vedno visoko, trenutno je tam 220 zapuščenih mačjih mladičev

»Verjamem, da ti objekti v prihodnosti ne bodo prazni. A želim si, da bi bili polni otrok, veselja, želim si, da bi bile tu živali, ki bi k nam prišle na počitnice in v šolo,« je še dejal Oman.

V zavetišču so posebej ponosni predvsem na ozaveščevalno dejavnost. »Ponosni smo na prostore, namenjene zainteresirani javnosti, druženju, obiskovalcem. Imamo prostore, namenjene pedagoškemu procesu in poklicnemu usposabljanju,« je poudarila Miheličeva.

Zavetišče med gradnjo ves čas odprto

Ljubljansko zavetišče je med gradnjo, ki je trajala dve leti, ves čas ostalo odprto

Nove objekte so načrtovali šest let, investicija pa je po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića znašala šest milijonov evrov

»Gradilo se je fazno, ravno zato, da je zavetišče lahko ves čas ostalo odprto,« je poudaril Janković, ki je obljubil, da bodo prihodnje leto v sklopu prenov ceste v Vnanje Gorice obnovili tudi dotrajano cesto, ki vodi do zavetišča. 

Dela je še veliko

Direktorica ljubljanskega živalskega vrta je za Ljubljanainfo poudarila, da je kljub temu, da je morda videti, da je vse narejeno, dela še veliko. 

Izpostavila je, da bi bilo treba stanje, kakršno je zdaj urejeno pri psih, urediti tudi pri mačkah. Po njenem mnenju je problematično tudi to, da ni poskrbljeno za eksotične živali, pa bi zadostovalo eno, vseslovensko zavetišče. 

»Posvetiti se je treba predvsem zakonodaji, saj se brez tega ne bo spremenilo nič. Več je treba storiti tudi na področju lastništva mačk, da bo nadzorovano, da bodo živali čipirane. S tem bo sledljivost večja. Breme stroškov je treba prenesti na imetnike živali. In to lahko storijo odločevalci,« je bila jasna Miheličeva. 

Dodala je še: »Živali ne morejo govoriti. Mi smo njihov glas. Če bi se tega zavedal vsak župan, minister in poslanec, bi se še kaj na tem področju hitro uredilo.«

Na otvoritvi presenetili Dunking Devils

Na današnji otvoritvi novih prostorov na Gmajnicah so zbrane presenetili štirje člani priljubljene akrobatske skupine Dunking Devils.

Preoblečeni v mačke so navdušili z vratolomnimi akrobacijami na trampolinu. 

Živali, ki iščejo dom

Sid
V karanteni
Sid
odrasel
Šeki
V karanteni
Šeki
odrasel
Betka
V karanteni
Betka
mlad
Brin
V karanteni
Brin
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste