Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Kdaj je hrana za mačke in pse hranljiva?

Royal Canin23. november 2021

Popolna in uravnotežena prehrana mačkam in psom zagotavlja vse esencialne hranilne snovi, ki jih potrebujejo za vzdrževanje vsakdanjega zdravja. Za dolgo in zdravo življenje mačke in psi potrebujejo pravilno prehrano.

Lastniku hišnega ljubljenčka pa ni vedno enostavno vedeti, ali hrana, ki jo daje, zadovoljuje vse potrebe ljubljenčka.

Pri ocenjevanju zdrave hrane za pse ali mačke je potrebno upoštevati več kot le sestavine, ki jih vsebuje. Popolno in uravnoteženo prehrano je mogoče doseči na več različnih načinov, in sicer z uporabo sestavin iz različnih virov – če naštejemo le nekatere: živalske beljakovine, rastlinske beljakovine, žitarice. Vse te sestavine lahko psom in mačkam zagotavljajo bistvene vitamine, beljakovine, minerale in maščobe. Najpomembnejša so hranila, ki jih zagotavlja kombinacija sestavin in, kar je še pomembneje, način njihove vključitve v hrano za hišne ljubljenčke. Pravzaprav je mogoče ustvariti enak profil hranilnih snovi s kombiniranjem zelo različnih sestavin. Na primer, piščanec in pire krompir imata zelo podoben profil hranilnih snovi kot riž, fižol in tofu. Čeprav gre za dva zelo različna obroka, sta si po vsebnosti hranilnih snovi zelo podobna. Bolj kot to, katere sestavine so vključene v hrano, je pomembno katere hranilne snovi dobi mačka ali pes iz teh sestavin – dober prehranski profil zagotavlja tisto, kar določen hišni ljubljenček potrebuje.

Pri ocenjevanju zdrave prehrane za mačke in pse je pomembna tudi prebavljivost. Prebavljivost se nanaša na sposobnost prebave in absorpcije hrane. Sestavina je lahko na primer bogata s hranili, vendar jo mačka ali pes težko prebavi. To pomeni, da črevesje živali absorbira manj hranilnih snovi in posledično jih manj pride v krvni obtok.

Obstajajo številni dejavniki, ki lahko določajo prebavljivost. Sem spada stalna sestava glede na vrsto različnih sestavin in razmerja med njimi ter kakovost sestavin. Način mletja in kuhanja sestavin ima lahko tudi velik vpliv na prebavljivost. Na primer koruza ima v surovi obliki vlaknasto zunanjo lupino, toda če jo pravilno zmeljemo in skuhamo, mačke in psi koristna hranila iz koruze veliko lažje prebavijo. Podobno lahko pregrevanje med proizvodnim postopkom za meso in živalske stranske proizvode povzroči slabšo prebavljivost in manjšo biološko uporabnost nekaterih aminokislin. To pomeni, da se manj beljakovin prebavi in absorbira.

Kako lahko ugotovite, ali je prehrana vašega hišnega ljubljenčka prebavljiva in ali dobiva potrebna hranila?

Eden od načinov je, da opazujete blato – praviloma morajo psi in mačke enkrat ali dvakrat na dan izločati oblikovano, vendar ne preveč trdo blato. Če vaš hišni ljubljenček blato odvaja manj pogosto ali ima blato drugačno konsistenco, je lahko prebavljivost vzrok za to. Če se pri iztrebljanju napenjajo, je tudi to lahko znak prebavnih težav. Če imate kakršne koli pomisleke glede zdravja prebave svojega hišnega ljubljenčka, se kot vedno posvetujte z veterinarjem – svetoval vam bo prehrano, ki je za vašo mačko ali psa dobro prebavljiva.

Optimalen prehranski profil mora biti izbran glede na potrebe določenega psa ali mačke  oz. glede na pasmo, starost, življenjski slog, individualne želje in zdravstveno stanje. Upoštevajoč te potrebe se nato glede na prehranski profil izbere primerne visokokakovostne in dobro prebavljive sestavine. To je pristop, ki temelji na hranilih. Tako se lahko zagotavlja, da ima hrana dovolj energije z ustreznimi količinami beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. To pomeni tudi, da so z esencialnimi aminokislinami, vitamini, minerali in maščobnimi kislinami izpolnjene prehranske potrebe za zdrav fizični razvoj in vzdrževanje zdravja.

Hišni ljubljenčki z zdravstvenimi težavami, kot so težave s kožo ali sečili, bodo morda potrebovali usmerjeno podporo z natančno vsebnostjo antioksidantov, vlaknin in prebiotikov. Drugim lahko koristijo formulacije za posebno nego z omejeno ali dodano količino zelo specifičnih hranilnih snovi za podporo določenih zdravstvenih težav.

 

 

Živali, ki iščejo dom

Pina
V karanteni
Pina
mladič
Pavla
V karanteni
Pavla
mladič
Pinki
V karanteni
Pinki
mladič
Perla
V karanteni
Perla
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste