Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Mačke, psi in čokolada

7. julij 2023

Čokolada je že dolgo časa poznana kot blagodejno živilo. Prva čokoladna tovarna na svetu je bila ustanovljena leta 1765 v mestu Dorchester v Združenem kraljestvu. Sicer pa je imela veliko vlogo tudi v zgodovini Napoleona Bonaparta, ki je spodbujal pridelavo in uporabo čokolade v Franciji kot nadomestek za britanske izdelke ter prispeval k razvoju moderne čokolade v prahu.

Nepogrešljiv okus čokolade je osvojil srca ljudi po celem svetu. Čokolada je postala tako priljubljena, da je prejela celo svoj dan v svetovnem koledarju, ki ga obeležujemo 7.7.

Dokaj dobro znano in dobro dokumentirano dejstvo je, da je čokolada strupena za pse, slaba pa je tudi za mačke. Vsebuje namreč teobromin, snov, ki ovira presnovne procese. Odvisno od zaužite količine lahko pes trpi zaradi razdraženega želodca, težav s srcem, krčev ali celo umre. Tudi pri mački se lahko pojavijo nenormalen srčni utrip, tresavica, krči ali celo smrt.

Temnejša kot je čokolada, več teobromina vsebuje. Kar je torej bolj zdravo za ljudi, je manj zdravo za pse in mačke. Zato moramo biti posebej previdni pri čokoladi za peko in drugih čokoladah z visoko vsebnostjo kakava, saj vsebuje več teobromina in je zato za mačke in pse bolj nevarna.

 

Pomembno je, da poskrbimo za preventivne ukrepe in hranimo hrano, ki je za naše ljubljenčke lahko strupena, izven njihovega dosega. Poleg čokolade so za mačke in pse lahko strupena ali škodljiva tudi druga živila kot so npr. čebula in česen, rozine, živila, ki vsebujejo umetno sladilo ksilitol, avokado, itd.

Če posumite, da je vaša mačka ali vaš pes pojedel nekaj, česar ne bi smel, podjetje Royal Canin svetuje, da se nemudoma posvetujete z veterinarjem, ki vam bo predlagal kako postopati v primeru zaužitja škodljivih živil in svetoval o ustrezni prehrani.

Živali, ki iščejo dom

Ada
V karanteni
Ada
starejši
Metka
V karanteni
Metka
mladič
Monta
V karanteni
Monta
odrasel
Pavla
V karanteni
Pavla
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste