Zavetisce ljubljana logo

Nasveti za imetnike živali v času božično-novoletnih praznikov

Zavetišče Ljubljana20. december 2022

Božično-novoletni prazniki so eden od tistih terminov, ko statistika vsako leto pokaže povečan sprejem. Konec leta ogromno živali pobegne ali se izgubi, predvsem psov.

Po naših izkušnjah sta zato dva ključna razloga:

  1. Prvi je pirotehnika, ki s poki in bliski pse (in tudi druge živali) prestraši do te mere, da pobegnejo in se izgubijo.

  2. Drugi razlog, ki je tesno povezan s prvim, je začasna oskrba živali pri prijateljih, sosedih ali sorodnikih, kjer se mnogo živali znajde v času dopusta njihovih skrbnikov. Začasni skrbniki žival manj poznajo, jo morda težje obvladajo, so manj pazljivi ali pa se žival preprosto želi vrniti domov.

Zato smo v nadaljevanju zbrali nekaj nasvetov, kako se lahko izognemu nepotrebnemu stresu tako za živali, kot za njihove skrbnike.

ŽIVALI IN PIROTEHNIKA

Splošno znano dejstvo je, da imajo psi in mačke bolj izostrene čute od ljudi, zlasti sluh. Zato efekte pirotehnike doživijo močneje od nas in jih slišijo na veliko večje razdalje, slišijo druga frekvenčna območja. Ne glede na to pa so nekateri psi med novoletnim ognjemetom popolnoma mirni, drugi pa so zelo nemirni, nekateri potrebujejo celo pomirjevala. Čeprav je strah pred petardami velikokrat težko povsem odpraviti, lahko skrbniki živali z določenimi ukrepi pripomorejo k zmanjšanju stresa. To velja tako za lastnike, kot začasne skrbnike psov:

  • Mladiče poskusimo čim prej navaditi na najrazličnejše zvoke, ki jih bodo srečevali v življenju: na zvoke gospodinjskih aparatov, delovnih strojev, prometa in tudi naravnih pojavov.

  • Psa nikoli ne jemljimo s seboj na množična silvestrska praznovanja in ognjemete.

  • V času uporabe pirotehnike psa nikoli ne spuščajte z vrvice, četudi se sicer zanesljivo vrača k vam na klic. To velja tako za skrbnike, še bolj pa za začasne skrbnike, saj se z živaljo poznajo manj, prav tako žival manj pozna novo okolico.

  • Pred sprehodom tudi preverite opremo (ovratnico, oprsnico, povodec), da je brezhibna. Ob nenadnem odskoku ali močnem potegu prestrašenega psa, lahko poškodovana oprema namreč popusti.

  • V tem času naj psa ne vodi otrok ali prešibka oseba, saj močen poteg lahko povzroči tudi padce in poškodbe vodnikov.

Na ovratnico ali oprsnico namestite obesek z vašo telefonsko številko.  Še posebej to velja, če se vseeno odločite za rekreacijo psa brez vrvice, saj bo v primeru pobega najditelj lahko poklical vas in ne zavetišča. Četudi vas vaš kosmatinec vedno uboga, lahko petarda poči nepričakovano in psa prestraši do te mere, da v paniki zbeži neznano kam.

Za sprehode izbirajte manj obljudene kraje, kjer je verjetnost uporabe pirotehničnih sredstev čim manjša. Daljši sprehod raje opravite v jutranjih urah, ko ljudje običajno še spijo ali so v službah. V večernem času, ko je pokanja več, se za sprehod odločite le, če je res nujno. Na spremembo dnevnega ritma psa privajajte postopoma. Priporočeno je začeti že zdaj, saj naenkrat spremenjen ritem tudi deluje nekoliko stresno.

Psa na silvestrovo utrudite z aktivnostjo, ki jo ima rad, nato pa mu ponudite nekaj dobrega za glodanje ali novo igračo. 

V domovanju živali priporočamo pripraviti varno zavetje, kamor se lahko skrije, se počuti varno. Živalim omogočite vašo bližino, predvsem na silvestrovo naj ne bodo same doma.

Tudi pse, ki sicer živijo zunaj na vrtu, je v času praznikov priporočljivo umakniti v hišo. Izberite miren, temen prostor, ki je zvočno čim bolje izoliran. Na oknih zagrnite zavese ali spustite žaluzije, saj se mnogi psi vznemirijo že samo ob svetlobnem blisku raket. Prižgite televizijo ali radio in glasnost nekoliko povečajte.

Ob poku jih ne tolažite, saj s tem potrjujete njihovo vedenje in strah samo še povečujete. Živali raje zamotite z igro, triki ali kakšnimi vajami oziroma drugo pozornostjo v kateri uživa.

Če se žival ob poku prestraši, ostanite čim bolj mirni in se vedite, kot da se ni zgodilo nič posebnega. 

Tudi ko ste zunaj, ob pokanju ostanite čim bolj mirni, ravnodušni, kontrolirani. Ne vznemirjajte sebe, še manj vznemirjanje prenašajte na svojega psa. Psa ne tolažite, crkljajte, temveč se delajte, kot da se ni zgodilo nič posebnega oziroma pozornost usmerite drugam (v igro, vzgojo, ponavljanje vaj in nagrajevanje).  

Če zgornji ukrepi za zmanjševanje stresa ne pomagajo, je priporočljiv obisk veterinarja, ki vam bo svetoval ustrezno pomirjevalno sredstvo. Vendar pa naj bo to res skrajni ukrep.

 

ŽIVALI NA POČITNICAH

Ljudje se na dopust navadno psihično in fizično pripravljamo dalj časa. Hišne živali pa navadno zaradi pomanjkanja časa tja kar prestavimo brez ustrezne predpriprave. V Zavetišču Ljubljana zato vsem lastnikom priporočamo, da:

  • Svoje živali v primeru načrtovane odsotnosti naprej navadite na okolje, v katerem bo začasno bivala.

  • Psa predhodno seznanite z začasnim skrbnikom, začasnega skrbnika pa opozorite na morebitne posebnosti vašega ljubljenca.

  • Prav tako je pomembno, da začasnemu skrbniku predate potni list in napišete pooblastilo za začasno oskrbo. Seznanite ga tudi, kako naj ravna v primeru izgube psa, in sicer naj ob vsaki izgubi takoj pokliče pristojno zavetišče.

Pred odhodom na počitnice je priporočljivo, da poskrbite za označitev živali (mikročipiranje). Tako bo namreč vračanje morebiti izgubljenega psa precej manj zapleteno.

Skrbniku pustite podatke o izbranem veterinarju, ki vašo žival pozna.

Skrbniki in začasni skrbniki imejte pri roki fotografije ter opis živali, ki jih lahko uporabite v primeru izgube/iskanja.

 

OB IZGUBI ŽIVALI

Kljub vsej skrbnosti se včasih zgodi, da žival pobegne. Lahko pa na takšno žival nepričakovano tudi naletimo.

Želeli bi opozoriti, da lahko najdeno žival iz zavetišča prevzame le lastnik ali pooblaščeni začasni skrbnik.

Pred prihodom v zavetišče zato preverite, kaj potrebujete za prevzem živali. Skrbniki živali naj pripravijo ustrezne dokumente, saj bodo morali pred prevzemom predložiti veljavni potni list psa, s katerim bodo dokazali istovetnost živali in lastništvo. Čeprav je situacija že sama po sebi precej stresna, so ti ukrepi nujno potrebni za preprečevanje morebitne nepooblaščene odtujitve živali.

Izgubo živali čim prej prijavite pristojnemu zavetišču za zapuščene živali oziroma in ali okoliškim veterinarskim organizacijam.

V okolici domačega kraja in tam, kjer ste žival nazadnje videli, izobesite plakate s sliko in z vsemi potrebnimi podatki. Prav tako o tem obvestite različne radijske postaje in socialna omrežja. Kot eno izmed uspešnejših je zagotovo facebook, saj lahko v kratkem času doseže veliko število ljudi.

Podobno je treba storiti tudi, če zapuščeno/izgubljeno žival najdete, saj jo lahko nekdo išče.

Večina psov in vedno več mačk je sicer danes mikročipiranih, zato lahko s pomočjo čipa v vsakem zavetišču ali  veterinarski ambulanti preverijo, kdo je skrbnik živali in ga o najdbi obvestijo.  Poskrbimo, da se bo pes čim prej lahko vrnil skrbniku in ga po nepotrebnem ne oddajajte oddaljenim zavetiščem, četudi ga tja lahko oddate spotoma, ko greste na primer v službo.

Če opazite psa, ki izgubljeno tava po ulicah, je velika verjetnost, da se je zaradi poka prestrašil in pobegnil. Psa s pomočjo hrane poskusite privabiti k sebi, ga zadržati (privezati z vrvico) in spraviti na varno. Ponudite mu vodo in preverite, ali je morda poškodovan. Če na psu opazite značko s podatki, lastnika nemudoma pokličite in obvestite. V kolikor se pes giba po cesti oziroma predstavlja nevarnost, se ne ustavljajte, temveč pokličite 113 in po njihovih informacijah obvestite tudi pristojno zavetišče.

Seznam pristojnih zavetišč po Sloveniji najdete TUKAJ (čisto spodaj).

 

Zavetišče Ljubljana

 

Živali, ki iščejo dom

Brka
V karanteni
Brka
odrasel
Abby
V karanteni
Abby
odrasel
Nemo
V karanteni
Nemo
mladič
Pearl
V karanteni
Pearl
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste