O nas

O nas

Zavetišče Ljubljana je vodilno zavetišče v Sloveniji, ki živalim nudi najvišji strokovni standard oskrbe.

Info

Info

Tukaj najdete aktualna obvestila, novice in številne druge informacije.

Storitve

Storitve

Prizadevamo si ponuditi še več in vas vabimo, da nas obiščete.

Medijsko središče

Medijsko središče

Vse informacije in aktualne objave za medije zbrane na enem mestu.

Za občine
Zavetisce ljubljana logo
Posvoji

Posvoji

Živali na voljo za posvojitev, postopek posvojitve, nasveti za skrb za živali, zgodbe oddanih živali itd.

Najdene

Najdene

Živali, ki so bile najdene in prepeljane v zavetišče, ter postopek vračanja.

Izgubljene

Izgubljene

Če ste žival izgubili, se seznanite s postopkom obveščanja in na naši spletni strani objavite njene slike.

Prehrana mačjih mladičev

Royal Canin15. november 2021

Za podporo zdravega razvoja in postavitev temeljev za zdravo prihodnost je ključnega pomena, da mačjega mladiča hranite s popolno in uravnoteženo hrano, ki je prilagojena njegovim potrebam. Mladiči zelo hitro rastejo, njihov prebavni in imunski sistem pa se razvijata počasi.

Zato se prehranske potrebe mačjih mladičev razlikujejo od potreb odraslih mačk. Mačji mladiči potrebujejo predvsem prehrano z višjo energijsko vrednostjo in višjim deležem beljakovin, poleg tega pa še hranila za krepitev imunskega sistema ter pravo ravnovesje vitaminov in mineralov.

Za stalno rast in zdravje vašega mačjega mladiča je ključno, da mu ponudite hrano, ki ustreza njegovi starosti, življenjskemu slogu in posebnim prehranskim potrebam. Potrebuje pravo ravnovesje beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Le dobro uravnotežena prehrana lahko zagotovi esencialne aminokisline, kot je tavrin, ki jih telo ne more sintetizirati.

Od skotitve do enega meseca starosti, dobi mačji mladič vso prehrano, ki jo potrebuje, s sesanjem materinega mleka. Najprej pije kolostrum, mleku podobno tekočino za krepitev imunskega sistema v najzgodnejšem obdobju, nato pa mleko. Glede na nasvet veterinarja lahko novo skotenemu mačjemu mladiču dajete mleko za mladiče, da zagotovo dobi vse potrebne hranilne snovi, kar je še posebej pomembno, če njegova mati nima (dovolj) mleka ali če je leglo zelo veliko.

Mladič lahko na začetku, dokler se še uči sesati, izgubi nekaj teže. Po tem pa mora enakomerno pridobivati težo; stehtajte ga vsak dan in se posvetujte z veterinarjem, če postopoma ali nenadoma izgublja težo. V tem obdobju boste storili največ, če poskrbite, da so mladiči in mati na varnem in jih nihče ne moti, da se lahko v miru hranijo.

Do 12. tedna rasti potrebujejo mačji mladiči hrano, ki vsebuje veliko antioksidantov, za krepitev imunskega sistema. Med četrtim in osmim tednom so pripravljeni na odstavljanje, za lažji prehod od materinega mleka pa mora imeti hrana na začetku zelo mehko teksturo. Za začetek namočite suh briket v mačje mleko ali vodo, da dobite kašasto zmes, ki jo lahko mačji mladič zlahka poje, ali pa mu dajte mokro hrano. Dobre prehranjevalne navade lahko vzpostavite tako, da mačjemu mladiču določite mesta za hrano, igro, spanje in mačje stranišče, tako kot bi mladič to počel naravno. Na voljo mora biti tudi dovolj sveže vode, da bo mladič hidriran.

Od 4 do 12 mesecev se prebavni in imunski sistem mačjega mladiča krepita, vendar sta še vedno ranljiva. Hitrost rasti in energijske potrebe začenjajo upadati, toda mladič še vedno potrebuje lahko prebavljivo hrano, zasnovano za mačje mladiče, ki se še razvijajo.

Prehrana hišnega ljubljenčka v obdobju mladosti bo vplivala na njegovo zdravje in prehranjevalne navade v celotnem življenju. Tako da je ohranjanje zdrave uravnotežene prehrane v tem življenjskem obdobju ključnega pomena.

 

Živali, ki iščejo dom

Bolha
V karanteni
Bolha
odrasel
Bejbi
V karanteni
Bejbi
mladič
Buba
Rezerviran/a
Buba
odrasel
Biba
V karanteni
Biba
odrasel

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi