Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Prehrana pasjih mladičev

Royal Canin14. oktober 2021

Pasji mladiči zelo hitro rastejo, njihov prebavni in imunski sistem pa se razvijata počasi, zato imajo posebne prehranske potrebe, ki se razlikujejo od odraslih psov.

Za podporo zdravega razvoja in postavitev temeljev za zdravo prihodnost je ključnega pomena, da pasjega mladiča hranite s prehransko popolno hrano, ki je prilagojena njegovim posebnim potrebam.

Prehranske potrebe pasjih mladičev se skozi različna obdobja odraščanja spreminjajo, odraslost pa različne pasme dosežejo ob različnih starostih. Za zagotavljanje ustrezne podpore med obdobjem rasti je treba ohraniti prehrano, ki je posebej zasnovana za pasje mladiče. Pasji mladič v prvih mesecih življenja potrebuje številna ključna hranila za zdravo rast in razvoj. Prehrana mora vsebovati dovolj energijske vrednosti in kakovostnih beljakovin za spodbujanje rasti ter mora biti lahko prebavljiva.

Pri enem mesecu se lahko začne pasji mladič postopoma odstavljati od materinega mleka in prehajati na trdno hrano. Potrebuje hranilne snovi za vzpostavitev naravnih obrambnih mehanizmov in podporo koristnih bakterij v občutljivem prebavnem sistemu.

Od 2 do 4 mesecev se je potrebno osredotočiti na podporo razvoja skeletne strukture tako, da se previdno regulira količine vnosa kalcija, fosforja in vitamina D.

Od 4 do 7 mesecev pasji mladič začne nabirati telesno maso, zato potrebuje veliko kakovostnih beljakovin, ki so lahko prebavljive. Ko se približuje obdobje odraslosti, ki se razlikuje za različno velike pse, pasji mladiči še vedno potrebujejo dodatno prehransko podporo za sklepe, kar še posebej velja za večje pasme, saj pridobivajo na mišični masi in pritisk mišic na okostje se povečuje.

Prehrana hišnega ljubljenčka v obdobju mladosti bo vplivala na njegovo zdravje in prehranjevalne navade v celotnem življenju. Tako da je ohranjanje zdrave uravnotežene prehrane v tem življenjskem obdobju ključnega pomena. Pomembno vlogo pri tem ima prehransko popolna in uravnotežena prehrana, prilagojena edinstveni velikosti in potrebam določene pasme.

Živali, ki iščejo dom

Sid
Rezerviran/a
Sid
odrasel
Šeki
V karanteni
Šeki
odrasel
Betka
V karanteni
Betka
mlad
Brin
V karanteni
Brin
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste