O nas

O nas

Zavetišče Ljubljana je vodilno zavetišče v Sloveniji, ki živalim nudi najvišji strokovni standard oskrbe.

Info

Info

Tukaj najdete aktualna obvestila, novice in številne druge informacije.

Storitve

Storitve

Prizadevamo si ponuditi še več in vas vabimo, da nas obiščete.

Medijsko središče

Medijsko središče

Vse informacije in aktualne objave za medije zbrane na enem mestu.

Za občine
Zavetisce ljubljana logo
Posvoji

Posvoji

Živali na voljo za posvojitev, postopek posvojitve, nasveti za skrb za živali, zgodbe oddanih živali itd.

Najdene

Najdene

Živali, ki so bile najdene in prepeljane v zavetišče, ter postopek vračanja.

Izgubljene

Izgubljene

Če ste žival izgubili, se seznanite s postopkom obveščanja in na naši spletni strani objavite njene slike.

Prehrana za starejše mačke

Royal Canin9. november 2021

Prehranske potrebe starejših mačk se zelo razlikujejo od potreb mladičev. S starostjo se telo mačke spremeni – to pomeni, da je treba hkrati spremeniti tudi njeno prehrano in način hranjenja.

Od približno 11 let se mačka šteje za »starejšo« in potrebuje drugačno prehrano kot v prejšnjih obdobjih svojega življenja.

S pravilno kombinacijo prehrane, zdravstvene nege in sprememb v gospodinjstvu lahko uspešno skrbite za svojo starajočo se mačko ter poskrbite za njeno dobro počutje.

Ko se mačka stara, boste opazili zunanje znake, da se njeno telo in vedenje spreminjata. Lahko več spi ali se vede drugače – manj je na primer družabna ali več mijavka. Morda boste opazili, da je njena koža in dlaka postala manj svilnata oz. da ima svetlejšo (sivo) dlako. S staranjem sklepov je lahko manj sposobna enakomerno hoditi, skočiti ali se negovati.

Telesne funkcije mačke se upočasnjujejo. Njen imunski sistem je manj učinkovit, tako kot njena prebava. Težave z zobmi, kot so obraba zob ali bolezen dlesni, lahko vplivajo na tek, saj je hranjenje zanjo lahko boleče. To pa lahko povzroči izgubo teže. Njen voh, okus in sluh tudi niso več tako izostreni, obenem se ji zmanjša odpornost proti stresu.

Pri vaši mački se lahko razvijejo bolezenska stanja, ki so pogosta za starejše mačke, na primer bolezen ledvic, sladkorna bolezen, osteoartritis ali hipertiroidizem. Vendar pa je nanje mogoče vplivati s prilagojeno prehrano in zdravili.

Telesne zmožnosti vaše mačke se spreminjajo, zato potrebuje drugačno prehrano kot kadar koli prej v svojem življenju. Njen prebavni sistem zdaj z večjim naporom prebavi hrano in iz nje absorbira hranila, zlasti maščobe in beljakovine. Mačka se zaradi težav z zobmi in prebavo morda težje prehranjuje ali težje prežveči hrano, ki jo je jedla do sedaj. Zato ji bo morda lažje jesti hrano mehkejše teksture. Zmanjšana sposobnost voha in okusa lahko vpliva na tek, zato mora biti njena hrana še posebej okusna. Tako jo bo verjetneje pojedla in s tem še naprej dobivala hranila, ki jih potrebuje.

Da bi podprli njihovo zdravje in upočasnili napredovanje s staranjem povezanih bolezni, mora prehrana vaše starejše mačke vsebovati specifična hranila. Glukozamin, hondroitin in esencialne maščobne kisline, kot na primer EPA/DHA, v kombinaciji z izvlečkom zelenouste školjke pomagajo povečati gibljivost starajočih se mačk. Veterinarska prehrana, namenjena izboljšanju mobilnosti pri mačkah, je po enem mesecu uporabe pokazala izboljšanje in manj bolečin.

Prebavne motnje je mogoče ublažiti z natančno oblikovanimi dietami in ustrezno izbiro visokokakovostnih hranil. Na primer lahko prebavljive beljakovine, ki olajšajo prebavo pri zrelih mačkah. Pulpa pese ima lahko ugoden prebiotični učinek, maščobne kisline omega 3, EPA/DHA, pa pomagajo ohranjati zdravje prebavil.

Starejše mačke imajo lahko kronično bolezen ledvic in urinarne težave. Omejevanje fosforja v prehrani zrele mačke, ki je nagnjena k tem boleznim, lahko pomaga odložiti pojav bolezni. Fosfor je eden od prvih elementov, ki dvigne raven toksičnosti v krvi pri mačkah z ledvičnimi boleznimi.

Pri prehrani starejše mačke je treba upoštevati, da mora biti hrana lahko prebavljiva, popolna in uravnotežena, da ohranja dobro počutje mačke in upočasni procese, povezane s staranjem. Z veterinarjem se posvetujte glede tega, katera hrana je najboljša izbira za izpolnitev vseh štirih zahtev za vašo starejšo mačko.

Živali, ki iščejo dom

Luna
V karanteni
Luna
mladič
Lun
V karanteni
Lun
mladič
Destiny
V karanteni
Destiny
mladič
Čarli
V karanteni
Čarli
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste