Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Prenovljeno zavetišče Gmajnice: 200 mačk in 11 psov čaka na topel dom

24ur.com, Maja Korošec27. avgust 2021

Nič več stiskanja v gneči, veliko več dnevne svetlobe in zračnih prostorov. Mačke v ljubljanskem zavetišču za zapuščene živali so dobile novo streho nad glavo, pod katero bodo lahko udobno počakale na novega skrbnika. Pristojni v zavetišču vabijo, da jih ob dnevih odprtih vrat, med 27. in 29. avgustom, obiščete na Gmajnicah in se sami prepričate, kako živijo po novem. Takrat boste lahko mačke ali pse tudi osrečili s posvojitvijo.

Včeraj smo obeleževali svetovni dan psov, 8. avgusta pa se vsako leto spomnimo mačk, so spomnili v Živalskem vrtu Ljubljana (ZOO): "In težko bi praznovali lepše kot z zaključkom gradnje novega kompleksa Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana ter z dnevi odprtih vrat, ki bodo sledili od danes do nedelje, 29. avgusta 2021."

Čeprav je Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana svoje nekdanje poslopje večkrat prenovilo, to ni več ustrezalo standardom, predvsem z vidika širjenja kužnih bolezni. Velik problem so bile tudi zavržene mačke, saj je primanjkovalo prostora zanje. Zavetišče smo že obiskali in si ga ogledali pred letom in pol, ko je bil zgrajen le del novih prostorov.

Zdaj, ko je zavetišče zažarelo v dokončni novi, moderni  podobi, pa so zaposleni še posebej ponosni. Veseli so, da je zaživelo kot središče, ki po njihovih besedah povezuje in zbližuje vse, ki so pripravljeni prispevati k lepši prihodnosti hišnih živali. "Letošnje poletje smo gostili tudi že prve počitnikarje," so navdušeno izpostavili in pojasnili, da je do zadnjega koraka – zaključka novogradnje – vodilo dva milijona prevoženih kilometrov, 35.000 živalskih zgodb, šest let načrtovanja in tri leta gradnje.

Sicer je letos preveč mačk svoj mednarodni dan preživelo v zavetišču, a so ga tokrat praznovale nekoliko drugače."Nič več stiskanja v gneči, veliko več je dnevne svetlobe, zračnih prostorov in hkrati ravno prav zasebnosti. Čeprav si naše razvajenke vedno zaslužijo skrb in pozornost, pa jih zdaj lahko še bolj 'pocrkljamo' z igračami, plezali in poležavanjem na sončni terasi," so zadovoljni pojasnili v ljubljanskem zavetišču.

Vrata zavetišča bodo od danes do nedelje za javnost odprta med 10. in 18. uro

Ker v zavetišču, pa tudi ZOO Ljubljana želijo, da tudi zunanji svet vidi, kakšne pridobitve so deležne živali, bodo javnosti predstavili novi kompleks, ki je, kot pravijo, veliko več kot le začasen dom za zapuščene živali. Obiskovalce bodo popeljali po novih prostorih zavetišča in jim predstavili živali, ki jih oskrbujejo. "Novi objekt za mačke in dodatni izpusti za pse z raznovrstnimi podlagami so Zavetišče Ljubljana celostno zaokrožili v sodoben center novih priložnosti. S tem smo novi upravi s predavalnico in prostori za prostovoljce, domovanju za pse in veterinarski ambulanti ter servisnim objektom dodali piko na i, da lahko zapuščenim živalim nudimo celostno oskrbo po sodobnih strokovnih standardih in se hkrati trudimo za preventivo, za manj zapuščenih živali," so pojasnili.

Priredili bodo tudi ozaveščevalne, družabne in ustvarjalne delavnice. Mladi bodo s pomočjo izvajalcev ustvarjali izdelke z živalskimi motivi, ki jih bodo lahko odnesli domov, in pridobili novo znanje o hišnih ljubljenčkih.

Ves čas odprtih vrat bodo na stojnicah svoje dejavnosti predstavljala tudi društva in organizacije, ki so na različne načine povezane z živalmi. Za popestritev programa bodo otrokom in odraslim predstavile tudi odgovorno skrb za živali.

Na posvojitev čaka 200 mačk in 11 psov

V času odprtih vrat bodo mogoče tudi posvojitve živali. "Želimo si, da bi veselje novega doma te dni začutilo čim več živali. Na posvojitev čaka kar 200 mačk in 11 psov," so izpostavili v ljubljanskem zavetišču.

'Na živali lahko računamo pri varovanju, delu, spremljanju in reševanju, predvsem pa so postale naši nepogrešljivi družabniki'

Mednarodna dneva psov in mačk želita spomniti predvsem na prispevek, ki ga imajo psi in mačke v našem življenju že tisočletja, pa tudi na našo odgovornost zanje, so na koncu izpostavili predstavniki ZOO Ljubljana in ljubljanskega zavetišča: "Nanje lahko računamo pri varovanju, delu, spremljanju in reševanju, predvsem pa so postali naši nepogrešljivi družabniki. V Ljubljani je registriranih kar 24.000 psov, še mnogo več pa je drugih hišnih živali, ki sobivajo z nami."

24ur.com, foto: Luka Kotnik, Aljoša Kravanja

Živali, ki iščejo dom

Pavla
V karanteni
Pavla
mladič
Pina
V karanteni
Pina
mladič
Pinki
V karanteni
Pinki
mladič
Perla
V karanteni
Perla
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste