Zavetisce ljubljana logo

Priporočila za ravnanje s psom

Zavetišče Ljubljana2. oktober 2021

V Zavetišču Ljubljana smo vam pripravili nekaj strnjenih napotkov za ravnanje s psom, ki vam bodo olajšali začetno sobivanje z vašim novim štirinožnim prijateljem.

Zavedamo se, kako pomembna je pravilna vzgoja psa, zato vsakemu posvojitelju priporočamo šolanje, ki temelji na psu prijaznem načinu.

 

Psu že na začetku postavite pravila in meje, ki se jih držijo vsi v gospodinjstvu. Zavedajte se, da iz malega zraste veliko. Šolanje, vzgojo in prevzgojo najlažje in najučinkovitejše povežemo s pasjim nagonom po hrani. Preko hrane vzpostavimo vez med človekom in psom. Pes tako poveže učenje in prisotnost človeka s pozitivno izkušnjo. Tako naj pes v času šolanja in vzgoje vsak košček hrane dobi kot nagrado za želeno vedenje.

 

Pes naj v hiši poseben prostor zase, najbolje boks. To naj bo tudi prostor kamor se lahko umakne, ko ni nikogar doma. Vsekakor je to prostor, kjer ne more povzročati škode. Ležišče naj ima na tleh. V njegovem boksu boksu naj ima tudi igrače, ki pa ne smejo biti ves čas na voljo, saj lahko psi postanejo posesivni do igrač.

 

Pes mora biti vedno pod nadzorom, bodisi je na povodcu, če je spuščen je to v ograjenem prostoru ali boksu. Nikoli naj ne bo nenadzorovano skupaj z otrokom, drugim psom ali drugimi živalmi.

 

Ko se srečamo s tujim psom na sprehodu ne pustimo, da se pes povoha z neznanim psom. Obenem ne zategujemo povodca in pot nadaljujemo z istim tempom. Cilj vodnika je, da preusmeri pozornost nase in da poskrbi za varnost svojega psa.

 

Ko pristopimo do psa, ga ne gledamo v oči in ga ne ogovarjamo, v psu ne spodbujamo razburjenja. Predvsem mu damo možnost, da nas spozna in vanj ne silimo. Zavedajmo se da panika, nervoza, napetost, vzhičenost in neodločnost vodnika ustvarjata psihično nestabilnega psa.

 

Mirnost in odločnost vnašajo v naš odnos s psom harmonijo. Pes postane miren in vodljiv. Namen je ustvariti dolgotrajen pozitiven in spoštujoč odnos s psom.

 

Živali, ki iščejo dom

Brka
V karanteni
Brka
odrasel
Abby
V karanteni
Abby
odrasel
Nemo
V karanteni
Nemo
mladič
Pearl
V karanteni
Pearl
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste