Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Priporočila za ravnanje z mačko

Zavetišče Ljubljana2. oktober 2021

V Zavetišču Ljubljana smo pripravili nekaj osnovnih nasvetov za sobivanje z vašo posvojeno muco.

Mačke se na notranje okolje povsem adaptirajo, sploh če so tako navajene od majhnega. Kljub temu je pomembno, da mačkam zagotovimo dovolj aktivnosti zaradi naravnega nagona po lovljenju in raziskovanju. To jih bo miselno zaposlilo in povzročilo sproščanje hormonov dobrega počutja, endorfinov. Mačke bodo vesele igrač, plezalnikov, višinskih poligonov. Hrano jim lahko skrijete v različne igračke ali pa jo postavite v različne dele stanovanja, kar bo mački stimuliralo nagon po lovljenju. 

Če ste veliko zdoma, premislite o posvojitvi dveh mačk. Mački si lahko tako sami delata družbo, ko vas ni. Ko prinesete novo mačko domov, jo stari stanovalki predstavite postopoma, da ne ustvarite konflikta.

Mački naj imata dovolj prostora, da se lahko umakneta, kadar jima ustreza. Pomembno je, da imajo mačke v stanovanju na voljo več lokacij, kjer jedo, pijejo, gredo na wc, počivajo ali se skrijejo. Vsaka mačka potrebuje svoj wc in enega dodatno.

Mačke obožujejo, če lahko svoj teritorij opazujejo z višine, tako je vredno razmisliti o postavitvi polic, lestev, mostov na različnih višinah po stanovanju. Zelo rade tudi opazujejo dogajanje z okenske police. Iz varnostnega vidika svetujemo zamrežitev okna. Okna, odprta na kip predstavljajo nevarnost za mačke, saj se lahko ujamejo v odprto režo, tako da se temu izogibajte. Stanovanje prezračite, ko mačke ni v prostoru.

 Če imate majhne otroke, je še posebej pomembno, da imajo mačke svoj miren in temen kotiček. Stiki med mačkami in otroki naj bodo nadzorovani.

Mačke prespijo v povprečju 16h dnevno. Toplo, varno in udobno zavetje zelo cenijo in med spanjem jih ne motimo. Eno od manj simpatičnih mačjih početij je brušenje krempljev, zato je pomembno, da mački namestite praskalnik, na katerem to lahko počne.

Živali, ki iščejo dom

Pavla
V karanteni
Pavla
mladič
Pina
V karanteni
Pina
mladič
Pinki
V karanteni
Pinki
mladič
Perla
V karanteni
Perla
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste