Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Psi in mačke spijo več kot ljudje

Zavetišče Ljubljana18. marec 2023

Zadnji petek pred pomladnim enakonočjem, letos je to 17. marca 2023, obeležujemo svetovni dan spanja, ki v 2023 poteka pod sloganom »Spanje je ključno za zdravje«.

Prvi svetovni dan spanja smo obeležili leta 2008, na pobudo Svetovnega združenja za spanje (World Sleep Society (WSS). WSS je neprofitna organizacija, v kateri so združeni zdravstveni delavci in člani zdravniške stroke, oosveča pa se medicini spanja, raziskovanju in promociji spanja.

Ravno tako kot za ljudi, je spanje pomembno tudi za živali. Kako pa spijo naši hišni ljubljenčki? Tudi oni sanjajo? Ste se kdaj vprašali, zakaj mačke toliko spijo?

 

Kaj je spanje?

Spanje je fiziološka funkcija vseh živih bitij. Gre za stanje, kjer se zmanjšajo duševne in telesne aktivnosti. Zmanjša se mišična aktivnost in interakcija z okoljem. Vpliva na spremenjeno aktivnost možganov, dihanje, bitje srca in izločanje hormonov. Medtem, ko je spanec drugačen od stanja budnosti, kar se tiče sposobnosti reagiranja na dražljaje, gre še vedno za stanje, ki vključuje aktivnost možganov. Tako v grobem delimo spanje v dve fazi – REM in NREM, ki se ciklično izmenjujeta tekom spanja. NREM stanje je mirno 4 stopenjsko spanje, kjer se telo spočije in obnavlja in na koncu doseže REM stanje. REM – rapid eye movement oz. hitro premikanje oči – v tej fazi postane aktivnost možganov hitrejša, bitje srca se pospeši, zato se v tej fazi najtežje prebudimo in tudi ustvarimo največ sanj.

Vs ljudje oziroma kar vsi sesalci sanjamo. Čas spanja, ki ga zapolnjujejo sanje, je pri človeku 90 do 120 minut na noč, pri živalih pa se spreminja glede na njihovo velikost.

 

Kako pa spijo naši hišni ljubljenčki? Tudi oni sanjajo? Ste se kdaj vprašali zakaj mačke toliko spijo?

 

Mačke v povprečju spijo 15 ur na dan. Spanje mačk se je razvijalo tekom evolucije. Čeprav so hišne mačke udomačene, še vedno ohranjajo tisto predniško divjo žilico, ko zasledujejo in v zasedi čakajo na svoj ciljni plen (glodavce, ptice, igrače ali kaj kar se premika). Lov pa seveda zahteva veliko energije, ki si jo je potrebno povrniti med spanjem. Mačke v povprečju spijo 15h na dan. Dolžina spanja je odvisna tudi od njihove starosti. Starejše mačke si rade privoščijo daljši spanec. Seveda ne odspijo vsega v enem kosu, ampak v intervalih. Večino časa bolj kot ne dremajo, kar pomeni, da samo počivajo. Občasno lahko bo tudi odprejo oči, se rahlo pretegnejo in svoje telo ponovno namestijo v položaj, ki je ugoden in pripravljen, da mačka lahko v trenutku poskoči in si rešuje kožo.

V fazi globokega spanca si, tako kot ljudje, tudi mačke spočijejo in poskrbijo za obnovo telesa, saj se tudi pri njih pojavi REM faza, ko so možgani najbolj aktivni, telo pa počiva. Globok spanec običajno traja 5 minut, sšremljajo pa ga lahko trzanje okončin in oči, kar pomeni, da se v njihovih možganih nekaj dogaja, ni pa še povsem jasno, ali so to sanje.

 

Trajanje REM stanja se bo s starostjo zmanjševala, medtem ko boste pri mladičih opazili, da  veliko bolj intenzivno in več sanjajo. To je lahko tudi posledica dejstva, da se morajo mačji mladiči še veliko še naučiti o svetu, posledično v možgane prihaja veliko signalov, kjer se morajo informacije obdelati.

Tudi psi so večji zaspanci od ljudi

Psi v povprečju spijo 11 ur. Večina psov spi, ko so sproščeni ali nimajo zaposlitve, saj je spanje na nek način dejavnost, s katero se »zaposlijo« tekom dneva. Tako kot pri mačkah, tudi pasji mladiči potrebujejo več počitka, kot odrasli psi, saj si s spanjem polnijo »baterije« za nove dogodivščine in utrjujejo izkušnje za v svet.

 

Tako kot pri mačkah in ljudeh, raziskave kažejo, da se tudi pri psih pojavljajo primerljivi vzorci možganskih valov, kar potrjuje domnevo, da sanjajo. Možgani padejo v globok spanec, dihanje postane plitvo, mišice trzajo, oči se premikajo in švigajo naokoli, kot bi gledali premikajoč predmet. Tako tudi psi v sanjah podoživijo dnevne izkušnje in tečejo za »mačko« ali pa samo prinašajo žogico.

Kvalitetno spanje tako kot na nas, tudi na naše hišne ljubljenčke vpliva blagodejno na telesno in duševno zdravje. Zato poskrbite za svoje ljubljenčke in in jim po aktivnostih z vami privoščite umirjen in kvaliteten počitek. Danes se dobro naspite.

Zavetišče Ljubljana

 

Živali, ki iščejo dom

Sid
Rezerviran/a
Sid
odrasel
Šeki
V karanteni
Šeki
odrasel
Betka
V karanteni
Betka
mlad
Brin
V karanteni
Brin
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste