Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Spomini NAJ prostovoljke Vide Kološa

4. oktober 2022

Na začetku delovanja ljubljanskega zavetišča za zapuščene živali je pse bilo mogoče peljati na sprehod brez omejitev. Pred uvedbo programa stalnih sprehajalcev je tako lahko vsaka polnoletna oseba prišla v zavetišče v času uradnih ur, kjer ji je oskrbnik dodelil ustreznega psa.

Ta način je sicer omogočal sprehajanje psov večjemu številu občanov, vendar zaradi različne ravni izkušenj psi niso dobivali konsistentne obravnave. Veliko število sprehajalcev ni imelo nobenega kinološkega znanja, kaj šele behaviorističnega. Prihajalo je celo do pretepov psov, ker so nekateri sprehajalci pse na travniku spustili s povodcev.

Leta 2011 je zavetišče prešlo na nov način sprehajanja. Pse od takrat lahko vodijo le usposobljeni sprehajalci, ki so opravili zahteven praktični in teoretični izpit. To omogoča uniformno obravnavo psov glede na njihove potrebe in zmožnosti. Program stalnih sprehajalcev je sicer bistveno zmanjšal število sprehajalcev, vendar psom omogoča pravilnejšo obravnavo in do določene mere korekcijo njihovega vedenja. Svoje znanje smo sprehajalci lahko izpopolnjevali tudi ob pomoči in nasvetih vodje treninga psov. Naše sodelovanje je koristilo predvsem psom z vedenjskimi težavami, plahostjo ali pretirano vzhičenostjo oziroma psom, ki zaradi slabih izkušenj v preteklosti niso bili primerni za posvojitev. Z vztrajnostjo in potrpežljivostjo vodje treninga in sprehajalcev je marsikateri pes dobil novo priložnost in sčasoma bil posvojen. V tem času se je okrepila tudi komunikacija med nami in oskrbniki, kar omogoča lažje in učinkovitejše delo s psi.

Leta 2019 psi z novim zavetiščem niso pridobili le novih in za bivanje primernejših notranjih prostorov, temveč tudi več zunanjih izpustov. Številčnost in velikost izpustov nam omogočata izvedbo različnih aktivnosti, kot so igre z žogo, agiliti, delo z nosom, odpoklic idr. Izpusti nudijo prostor, kjer psi lahko prosto raziskujejo in se z igro in delom s sprehajalci učijo ter v varnem okolju pridobivajo pogosto izgubljeno zaupanje v človeka.

Pogoji za doseganje namena sprehajanja psov v zavetiščih so se čez leta konstantno izboljševali. Sprehajalci si želimo, da bi se ta trend nadaljeval tudi v prihodnosti. Za nenehen napredek pri delu s psi z večjimi vedenjskimi težavami je zagotovo ključna prisotnost vodje treninga psov, ki jo v zadnjem času pogrešamo. Z izkušenim sogovornikom in mentorjem v ekipi bomo lahko psom pomagali pri uspešnem prehodu v dom 'za vedno', ki si ga naši varovanci popolnoma zaslužijo.

Živali, ki iščejo dom

Pavla
V karanteni
Pavla
mladič
Pina
V karanteni
Pina
mladič
Pinki
V karanteni
Pinki
mladič
Perla
V karanteni
Perla
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste