Zavetisce ljubljana logo

Zdrava telesna teža pri mačkah

Royal Canin2. november 2021

Zdrava teža je ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje vaše mačke. Tehtanje mačke ni edini način, da preverite, ali je pretežka. Če želite izvedeti, ali ima vaša mačka zdravo težo, veterinarja prosite za nasvet, kako uporabljati oceno telesnega stanja.

Na podlagi te ocene lahko veterinar lažje preveri, ali je vaša mačka pretežka ali prelahka. Vendar pa samo na podlagi tehtanja mačke ni vedno mogoče določiti, ali je mačka v dobri formi, zato sta v oceno vključena tudi videz in počutje mačke. Pri ocenjevanju telesnega stanja se uporablja 9-točkovni sistem, pri katerem 1 označuje shujšano mačko, 9 pa čezmerno debelo. Trije ključni dejavniki, ki se pri tem ocenijo, so rebra, pas in trebuh mačke. Mačka z oceno 5 je v idealni formi. To pomeni, da je mačka lepo grajena z rebri, ki jih je mogoče z lahkoto začutiti, pasom, ki ga lahko vidite od zgoraj, in trebuhom, ki se, ko ga opazujemo s strani, zmanjšuje za prsnim košem.

Optimalna teža je odvisna od posamezne mačke, a z nekaj ukrepi lahko poskrbimo, da mačka ohranja zdravo in vitko telo ter težo skozi celo življenje. Zdrava teža mačke pripomore k boljši kakovosti njenega življenja.

Za ohranjanje zdrave teže je ključnega pomena, da se z mačko redno igrate, zlasti če živi v zaprtem prostoru. Mačke, ki živijo notri, v povprečju potrebujejo eno tretjino manj kalorij kot mačke, ki živijo zunaj, saj porabijo manj energije, zato je igranje dober način za povečanje gibanja in zmanjšanje verjetnosti, da pridobijo težo. Odlično izhodišče za igranje sta dve minuti dvakrat dnevno, čas igranja pa postopoma podaljšajte, ko mačka postane bolj aktivna. Dajte jim igrače, s katerimi se lahko igrajo same, ali pa igrače za hrano, ki jih spodbujajo k igranju s predmetom, pri čemer kot nagrado dobijo nekaj briketov. Eden od glavnih razlogov, da mačke jedo, ko niso lačne, je dolgčas. Če svojemu hišnemu ljubljenčku kupite igrače, se lahko dolgoročno osredotočijo na nekaj bolj zdravega in zabavnejšega.

Z vzpostavitvijo dobrih prehranjevalnih navad bo lahko mačka ohranila zdravo težo in ji ne bo treba prositi za dodatno hrano. Mački dajte priporočeno količino hrane, ki jo prej stehtajte s kuhinjsko tehtnico. Čeprav se vam lahko zdi količina premajhna, je industrijsko pridelana hrana popolna in uravnotežena, velikost porcij pa je natančno določena, da mačka zagotovo dobi vse, kar potrebuje. Mačka mora imeti tudi neomejen dostop do sveže vode za lažjo prebavo in preprečevanje urinarnih težav, kot je npr. nastanek kamnov. Če mački dajete priboljške, jih omejite in vsekakor upoštevajte pri skupnem dnevnem vnosu hrane.

Mačke različnih starosti in življenjskih slogov potrebujejo različno prehrano, kar pomeni, da morate biti pozorni na njihovo rast in prilagoditi prehrano njihovim potrebam. Mladiči, stari od štiri tedne do štiri mesece, med obdobjem hitre rasti potrebujejo veliko energije, vendar pa je njihov prebavni sistem šibkejši, zato mora biti njihova prehrana visoko energijska in lahko prebavljiva, da jim ne povzroča nelagodja. Redno preverjajte njihovo težo in prilagodite količino obrokov tako, da bodo enakomerno pridobivali težo v skladu z nasvetom veterinarja.

Sterilizacija ali kastracija močno vpliva na težo mačk, saj se njihove potrebe po energiji zmanjšajo za 30 %, medtem ko se lahko njihov apetit v dneh po operaciji poveča za do 26 %. Zato pri njih obstaja večje tveganje za pridobitev teže, še posebej takoj po operaciji. To lahko preprečite z namensko prehrano, ki zagotavlja manj energije, ima spremenjen delež hranilnih snovi in splošno formulo za krepitev zdravja.

Nasprotno se energetske potrebe brejih mačk bistveno povečajo, saj ob koncu brejosti zaužijejo kar 70 % več hrane kot običajno. Zanje je idealna hrana, ki je zasnovana za breje in doječe mačke, ki vsebuje več maščob.

Za popolno podporo mački pri vzdrževanju zdrave teže se obrnite na veterinarja, ki vam bo predlagal najprimernejši ukrep za posamezen primer.

Živali, ki iščejo dom

Abby
V karanteni
Abby
odrasel
Nemo
V karanteni
Nemo
mladič
Pearl
V karanteni
Pearl
mladič
Candy
V karanteni
Candy
odrasel

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste