Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Zdrava telesna teža pri psih

Royal Canin27. december 2021

Zdrava teža je za splošno zdravje in dobro počutje vašega psa ključnega pomena. Tehtanje psa ni edini način, da preverite, ali je pretežek. Veterinar na podlagi ocene telesnega stanja lahko preveri, ali je vaš pes prelahek ali pretežek.

Telesno stanje se oceni z vizualnim pregledom in otipom psa, saj samo teža ni pokazatelj zdravega telesnega stanja. Pri ocenjevanju telesnega stanja se uporablja 9-točkovni sistem, pri katerem ocena 1 označuje shujšanega psa, 9 pa ekstremno debelega. Pokazatelji, ki jih uporabimo za ocenjevanje, so rebra, pas in trebuh psa, ocena 5 pa označuje psa v popolni formi. To pomeni, da bo lepo grajen pes imel rebra, ki jih je mogoče z lahkoto začutiti, pas, ki ga lahko vidite, če opazujete od zgoraj, in trebuh, ki se, ko ga opazujemo s strani, zmanjšuje za prsnim košem.

Pomembno je, da s psom redno obiskujete veterinarja, da vam lahko pomaga pri dolgoročnem spremljanju telesnega stanja psa in vam lahko pokaže, kako uporabljati tabelo z ocenami telesnega stanja. Pomembno je, da ugotovite, če je vaš pes pretežek, saj pri psu s prekomerno telesno težo obstaja večje tveganje za resna in kronična stanja (sladkorna bolezen, osteoartritis, rak in druge bolezni). Pes je opredeljen kot pretežek, če za 15–20 % presega svojo popolno telesno težo, kot debel pa, če popolno telesno težo presega za več kot 30 %. Vendar težo psa zlahka podcenimo, zato je najboljši način za preverjanje, ali ima pes prekomerno telesno težo, tristopenjski pristop, ki zajema ogled (tudi utrujenost, brezvoljnost), otip in tehtanje (redno, da se opazi odstopanja).

Dobra novica je, da je debelim in pretežkim psom mogoče pomagati. Če pes spet doseže optimalno težo, se izboljša tudi kakovost njegovega življenja. Prav tako se je pokazalo, da psi z zdravo telesno težo živijo dlje od debelih psov.

Do prekomerne telesne teže pride, ko pes zaužije več kalorij, kot jih porabi. Pomembni področji, ki ju je treba obravnavati, sta torej prehrana in gibanje psa. Za informacije o prehrani za pretežke pse se obrnite na veterinarja. Če samo zmanjšate velikost obrokov za psa, lahko pride do pomanjkanja določenih hranil ali prosjačenja. Upoštevajte velikosti porcij navedenih na embalaži in se izogibajte dajanju priboljškov – ali pa za priboljške porabite del dnevne količine suhe hrane psa. Redna telesna aktivnost je bistvena za splošno dobro počutje psa, prav tako pa prispeva k izgubljanju telesne teže in ohranjanju forme. Pogovorite se z veterinarjem glede ustrezne ravni in vrste gibanja za vašega psa, pri čemer obseg gibanja povečujte le postopoma pod vodstvom veterinarja. Psi so različni, zato vam veterinar lahko pomaga z nasveti, ki so prilagojeni potrebam vašega psa in upoštevajo tudi morebitna obstoječa zdravstvena stanja.

Za majhne pse z rahlo prekomerno telesno težo se lahko 8 tednov uporablja ROYAL CANIN® Light Weight Care MINI, da pes doseže zdravo telesno težo, nato pa  ROYAL CANIN® STERILISED MINI za ohranjanje idealne telesne teže.

 

Živali, ki iščejo dom

Sid
Rezerviran/a
Sid
odrasel
Šeki
V karanteni
Šeki
odrasel
Betka
V karanteni
Betka
mlad
Brin
V karanteni
Brin
mladič

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste