O nas

O nas

Zavetišče Ljubljana je vodilno zavetišče v Sloveniji, ki živalim nudi najvišji strokovni standard oskrbe.

Info

Info

Tukaj najdete aktualna obvestila, novice in številne druge informacije.

Storitve

Storitve

Prizadevamo si ponuditi še več in vas vabimo, da nas obiščete.

Medijsko središče

Medijsko središče

Vse informacije in aktualne objave za medije zbrane na enem mestu.

Za občine
Zavetisce ljubljana logo
Posvoji

Posvoji

Živali na voljo za posvojitev, postopek posvojitve, nasveti za skrb za živali, zgodbe oddanih živali itd.

Najdene

Najdene

Živali, ki so bile najdene in prepeljane v zavetišče, ter postopek vračanja.

Izgubljene

Izgubljene

Če ste žival izgubili, se seznanite s postopkom obveščanja in na naši spletni strani objavite njene slike.

Dan odprtih vrat Zavetišča Ljubljana

31. marec 2022

V nedeljo, 3. aprila 2022, Zavetišče Ljubljana vabi na dan odprtih vrat, ob svetovnem dnevu zapuščenih živali.

Pobuda za dan, posebej namenjen zapuščenim in brezdomnim živalim, je bila podana leta 2010, na 1. Konferenci nizozemskih organizacij za živali, predvsem zapuščenih, brezdomnih živali. Četrti april je bil izbran med drugim tudi, ker je točno pol leta »oddaljen« od 4. oktobra, vsem znanega kot dan živali. Za Zavetišče Ljubljana pa pomeni prvi dogodek v ponovno prelomnem, tokrat jubilejnem letu, ko obeležujemo 20 let delovanja.

 Na število zapuščenih živali vpliva veliko dejavnikov, najmočneje gospodarske oziroma ekonomske krize, epidemije, žal tudi vojne, naravne nesreče in podobna izredna stanja. Čeprav se dogodki odvijajo stran od Slovenije, nas lahko dosežejo ter vplivajo na število zapuščenih živali pri nas. Dogodki po svetu nas tudi ves čas opominjajo, da se nepričakovano lahko kadarkoli zgodi na našem pragu.

 Čeprav je z nami ena hujših svetovnih zdravstvenih kriz, ki smo jo še kako čutili tudi pri nas, smo do živali ostali odgovorni in dosegli celo nasprotno, kot marsikje drugje po svetu. Dokazali smo, da zmoremo, da svoja dejanja udejanjamo premišljeno. Prav je, da se za ta dosežek pohvalimo in doseženo odgovornost ne le ohranimo, temveč še naprej širimo. Dokažimo, da lahko tudi za mačke poskrbimo tako kot za pse. Zapuščenih psov je namreč iz leta v leto manj.

 

Tega žal ne moremo trditi za mačke, saj število zapuščenih mačk še vedno ostaja visoko.  Najmanj, kar lahko storimo, je da začnemo doma, pri svoji živali, pri svoji mački.  V Zavetišče Ljubljana v oskrbo sprejmemo tudi do 6x več zapuščenih mačk kot psov. Veliko večino predstavljajo neželeni mačji mladiči in mačke, ki živijo samooskrbne prosto v okolju.  

 

Obiščite nas na dnevih odprtih vrat. Spoznajte Zavetišče Ljubljana, obiščite nove prostore zavetišča, se seznanite z našim delom in ugotovite, kje lahko pomagate, kako lahko prispevate k našemu cilju biti odgovorna družba do živali, biti odgovorni skrbniki naših hišnih živali.

Zapuščenim živalim se bomo poklonili z dnevom odprtih vrat, v nedeljo, 3. aprila. Ponovno bomo s ponosom odprli vrata novega zavetišča in vsem, ki novega zavetišča še niste spoznali, predstavili nov kompleks. Zavetišče Ljubljana je veliko več kot le začasen dom za zapuščene živali. Smo rešitev izgubljenim živalim v iskanju poti domov ali nova priložnost zapuščenim.

 

Vrata bomo odprli med 10. in 18. uro, vas popeljali po novih prostorih zavetišča in predstavili naše delo ter živali v naši oskrbi. Ogledi zavetišča bodo potekali vodeno in sicer vas bo na ogledu spremljalo osebje zavetišča, predstavilo naše delo in prostore, ki si jih ogledujete ter z veseljem odgovarjalo na vaša vprašanja.

V času odprtih vrat bodo mogoče tudi posvojitve živali in želimo si, da bi veselje novega doma te dni začutilo teh nekaj živali, ki že dalj časa išče svoj novi dom.  Ob tem vas bodo usmerjali zaposleni.

 

Kot izziv za vse, pa pripravljajmo lov na zaklad po novem zavetišču, ki bo tokrat malo drugačen. Namig najdete v objavljenem izzivu Zavetišča Ljubljana (klikni sem za več informacij o izzivu)

 

Pri popestritvi programa sodelujejo dijaki BIC (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana), ki bodo na otrokom in odraslim na prijazen način predstavili sebe, šolo in odgovorno skrb do živali. 

 

PROGRAM
ZAČETEK OB 10.00

10:00 – 17:30 Vodeni ogledi zavetišča, ki bodo potekali v organiziranih skupinah
10.30 - 17:00 Lov za zakladom. Navodila prejmete na recepciji zavetišča
11:00 -17:30 Ustvarjalna delavnica: Ustvarimo naj žival zavetišča (predavalnica)
11:00 -17:30 Delavnica: Odgovorna skrb za hišne živali (čakalnica Psi) Dijaki BiC
11:00-17:30 Delavnica: Postani veterinar (veterinarska ambulanta)
11:00-17:30 Delavnica: Postani oskrbnik mačk (oddelek A Mačke)
11:00-17:30 Delavnica: Postani oskrbnik psov (oddelek A Psi)
14:00-15:00 Delavnica: Predstavitev psov (prostovoljni sprehajalci zavetišča)

KONEC: 18’00

Kratka vsebina delavnic

Obiskovalci bodo s pomočjo dijakov smeri veterinarski tehnik spoznavali program veterinarski tehnik, šolo in spoznali skrivnosti odgovornega skrbništva drugih hišnih živali. Na delavnici Oskrbnik mačk bodo spoznali skrivnosti oskrbe mačk, uredili sobico za mačko in podali svoje ideje za obogatitev prostora za mačke. Na delavnici Oskrbnik psov bomo predstavili delo oskrbnika psov in obiskovalcem ponudili možnost, da po svojih idejah opremijo bivalni prostor psa. Na delavnici postani veterinar se bodo obiskovalci vživeli v vlogo veterinarja. Poslušali bodo utripanje srca, pogledali skozi mikroskop v svet majcenih živalic… V ustvarjalni delavnici

 

V zaprtih prostorih in povsod, kjer ne bo mogoče zagotoviti varnostne razdalje, je uporaba obraznih mask obvezna. Prosimo tudi, da za lastno varnost in varnost drugih spoštujete pravila ogleda in priporočila NIJZ v zvezi preprečevanja širjenja okužbe.

In ker je april čas čistilnih akcij in spomladanskega pospravljanja, boste doma morda naleteli na kakšen praskalnik, ki ga vaša mačka ne povoha več ali na odslužene rjuhe, brisače in podoben tekstil, ki ga bomo v zavetišču z veseljem uporabili za živali. Veseli bomo tudi plišastih psov v naravni velikosti ter lutk otrok. Imate? Prinesite s seboj. Navedeno naj bo čisto.

 

 

NE KUPUJ, POSVAJAJ.
VZGAJAJ, UŽIVAJ   
STERILIZIRAJ, KASTRIRAJ
RECIKLIRAJ IN PRISPEVAJ

 

Vljudno vabljeni.

Marko Oman,
vodja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Barbara Mihelič,
direktorica ZOO Ljubljana

Aktualne novice

Živali, ki iščejo dom

Bolha
V karanteni
Bolha
odrasel
Bejbi
V karanteni
Bejbi
mladič
Buba
Rezerviran/a
Buba
odrasel
Biba
V karanteni
Biba
odrasel

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi