O nas

O nas

Zavetišče Ljubljana je vodilno zavetišče v Sloveniji, ki živalim nudi najvišji strokovni standard oskrbe.

Info

Info

Tukaj najdete aktualna obvestila, novice in številne druge informacije.

Storitve

Storitve

Prizadevamo si ponuditi še več in vas vabimo, da nas obiščete.

Medijsko središče

Medijsko središče

Vse informacije in aktualne objave za medije zbrane na enem mestu.

Za občine
Zavetisce ljubljana logo
Posvoji

Posvoji

Živali na voljo za posvojitev, postopek posvojitve, nasveti za skrb za živali, zgodbe oddanih živali itd.

Najdene

Najdene

Živali, ki so bile najdene in prepeljane v zavetišče, ter postopek vračanja.

Izgubljene

Izgubljene

Če ste žival izgubili, se seznanite s postopkom obveščanja in na naši spletni strani objavite njene slike.

Obisk prvega dneva odprih vrat v letu 2022 presegel vsa pričakovanja

4. april 2022

S prvim dnevom odprtih vrat Zavetišča Ljubljana v letu 2022, smo vstopili v praznovanje dvajsetletnice obstoja.

V Zavetišču Ljubljana smo se ob svetovnem dnevu zapuščenim živalim poklonili z dnevom odprtih vrat. In težko bi izbrali bolj primeren trenutek, kot je ta, ki obenem pomeni tudi začetek obeleževanja dvajsetletnice delovanja Zavetišča Ljubljana. Zavetišče je bilo ustanovljeno 4. oktobra leta 2002, v letih 2018 do 2021 pa je doživelo popolno investicijsko in vsebinsko prenovo. V treh fazah je bil zgrajen povsem nov kompleks – sodoben center, ki združuje ljudi in živali. Veliko praznovanje jubileja se je začelo že v nedeljo, 3. aprila, z dnevom odprtih vrat in se bo nadaljevalo vse do Svetovnega dneva živali, 4. oktobra.

Velik obisk Zavetišča Ljubljana ob Svetovnem dnevu zapuščenih živali

Včeraj, na dan odprtih vrat je Zavetišče Ljubljana obiskalo več kot 600 občanov. Najbolj jih je pritegnil lov na zaklad in odkrivanje drugih skrivnosti zavetišča ter živali v njem, pri katerem je sodelovalo več kot 100 otrok. Glavna skrivnost je bilo število mačk in psov, ki so v letu 2021 našli novi dom. Število psov je bilo lažji izziv, saj so jih oddali 42. Število oddanih mačk v letu 2021 pa je bil veliko trši oreh, saj so jih obiskovalci, pretežno otroci morali našteti kar 492. 

Nekateri so se preizkusili v delavnicah, izdelali svojo najljubšo žival zavetišča, drugi se preskusili v vlogi oskrbnika psov ali mačk. Daleč največ zanimanja pa je bilo za delavnico »Postani veterinar za en dan«. Delavnica je bila ves čas polno zasedena in upajo si trditi, da so navdušili otrok za celo generacijo veterinarjev.

Prostovoljni sprehajalci so predstavili pse v zavetišču in Zavetišče je prejelo kar 6 rezervacij – izkazanih interesov za posvojitev psov. Dijaki BiC so predstavljali sebe, šolo in odgovorno skrb za tiste druge hišne živalce, ki niso psi ali mački. To so opravljali tako dobro, da so v posvojitev oddali vse miške, ki so iskale nov dom. Novi dom so našle tudi vse štiri mačke, ki so bile na voljo za posvojitev. Zanimanja je bilo še več, a odprti oddelek mačk je prazen. Uspeha smo zelo veseli in želimo si, da bi se tolikšno zanimanje, podpora zavetišču ter zapuščenim živalim nadaljevala tudi v prihodnje.

Praznovanje pa se šele začenja

Tako že v maju načrtujemo srečanje vseh posvojiteljev in  ''zavetiščnikov'' (kot ljubkovalno radi rečejo posvojenim živalim iz zavetišča).

V juniju načrtujemo umetniške delavnice za male in velike otroke, na katerih se bodo naučili narisati psa in mačko.

Z začetkom počitnic pa bo v zavetišču spet odmeval otroški smeh, pomešan z navdušenim laježem ter dobrikajočim mijavkanjem. Počitniško doživljanje bo prav vse dni počitnic, tudi vse dni julija ter avgusta. Da bo vse tako kot mora biti bodo ponovno poskrbeli v zavodu Mala ulica.

Počitnice bodo zaključili z velikim dogodkom  - dnevi odprtih vrat v poklon Svetovnemu dnevu mačk in psov, ki praznujejo v avgustu. Dogodek poln zanimivih delavnic in ustvarjalnic bo priprava na najpomembnejši dogodek leta.

Na ta dogodek se bomo pripravljali ves september in na prvi dan oktobra pričeli z velikim praznovanjem dvajsetega rojstnega dne zavetišča.

V okviru dogodkov bomo organizirali Knjižnico pod krošnjami z in za živali. V zavetišče si želimo pripeljati slovenske pravljične hišne živali – junake, ki so nam lepšali otroštvo, ter predstaviti, kako poskrbeti za večjo varnost hišnih živali v prometu.

Kaj vse smo v tem času dosegli, želimo predstaviti v zborniku Zavetišča in v njem predstaviti 40.000 zgodb o uspehu. Napisano bomo podprli z razstavo na prostem in tako v sliki ter besedi predstavili prehojeno pot.

''Zgodbe pišemo skupaj z vami in prav je, da jih z vami tudi delimo''.

Hvala vsem, ki ste na obiskali na prvem dnevu odprtih vrat v letu 2022 in upamo, da se bomo še večkrat srečali, tudi na prireditvah ob 20. obletnici Zavetišča Ljubljana.

 

Nekaj fotoutrinkov z dneva odprtih vrat pa si lahko ogledate tukaj. https://bit.ly/3j4iYob

 

Aktualne novice

Živali, ki iščejo dom

Katara
V karanteni
Katara
starejši
Ilona
V karanteni
Ilona
odrasel
Zack
V karanteni
Zack
mladič
Sally
V karanteni
Sally
odrasel

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi