Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti

Svetovni dan zapuščenih živali: Glas tistim, ki sami ne morejo govoriti

4. april 2024

V svetu, kjer je človekova skrb za naravo in njene prebivalce vse bolj v ospredju, ima posebno mesto tudi skrb za živali, ki so bile zapuščene ali zavržene. Med temi pomembnimi dnevi, ki nas opominjajo na naše odgovornosti, je tudi Svetovni dan zapuščenih živali, ki ga praznujemo 4. aprila vsako leto. Ta dan ni le priložnost za razmislek o problematiki zapuščenih živali, temveč tudi čas za akcijo in spremembe.

Kako je vse skupaj začelo?

Svetovni dan zapuščenih živali je bil prvič obeležen leta 2010. Nastal je kot del prizadevanj nevladnih organizacij in skupin za pravice živali po vsem svetu, s ciljem opozoriti na vedno večje število zapuščenih živali, ki preplavljajo zavetišča in ulice naših mest. Ta dan je bil izbran z namenom, da bi ljudi po vsem svetu združil v boju proti zanemarjanju živali in spodbudil odgovorno lastništvo.

Kaj pomeni Svetovni dan zapuščenih živali?

Svetovni dan zapuščenih živali nosi močno sporočilo. Opominja nas, da so živali čuteča bitja, ki zaslužijo našo skrb, ljubezen in zaščito. Ta dan je posvečen ozaveščanju o problematiki zapuščenih živali ter spodbujanju skupnosti k aktivnemu reševanju tega problema. Gre za poziv k večji odgovornosti posameznikov pri odločitvi za posvojitev živali, prav tako pa tudi za pritisk na zakonodajalce, da ustvarijo in izvajajo zakone, ki ščitijo živali pred zanemarjanjem in zlorabami.

V Zavetišču Ljubljana smo v letu 2023 sprejeli 2.242 mačk, 411 psov in 42 drugih živali. Skupaj smo tako sprejeli in oskrbeli 2.695 živali.

Kaj lahko storimo za manj zapuščenih živali?

Priznavanje Svetovnega dneva zapuščenih živali je pomemben korak k izboljšanju življenjskih pogojev zapuščenih živali, a pravi izziv je v naših vsakodnevnih dejanjih. Tukaj je nekaj predlogov, kako lahko prispevamo:

  1. Ne kupuj, posvoji: Če razmišljate o tem, da bi svoj dom delili z živaljo, razmislite o posvojitvi iz lokalnega zavetišča. Na ta način polepšate svoje življenje in dajete ljubeč dom živali, ki ga potrebuje.

  2. Podpora zavetiščem in organizacijam: Zavetišča za živali so pogosto preobremenjena in delujejo z omejenimi viri. Lahko jim pomagate z donacijami, prostovoljnim delom ali promocijo njihovega dela in posvojitvenih dogodkov.

  3. Ozaveščanje: Ozaveščanje o problematiki zapuščenih živali je ključno. Govorite o tem s prijatelji, družino in na socialnih omrežjih. Večja kot je ozaveščenost, večja je verjetnost za spremembe.

  4. Odgovorno lastništvo: To vključuje redno veterinarsko oskrbo, sterilizacijo ali kastracijo, da preprečimo neželjeno razmnoževanje, in zagotavljanje, da so naše živali varne in dobro negovane.

  5. Prijavite zlorabo: Če ste priča zanemarjanju ali zlorabi živali, ne oklevajte s prijavo pristojnim organom. Tišina samo podaljšuje trpljenje.

Svetovni dan zapuščenih živali je opomnik, da lahko vsak izmed nas prispeva k boljšemu svetu za naše štirinožne prijatelje. Skozi majhna, a pomembna dejanja lahko spremenimo usodo mnogih živali in pokažemo, da je sočutje močnejše od zanemarjanja. Zato danes, 4. aprila, ne pozabimo na tiste, ki sami ne morejo prositi za pomoč. Vsako življenje šteje.

Pridite pa tudi na dan odprtih vrat Zavetišča Ljubljana, ki bo v soboto, 6. aprila 2024. Celoten (zelo zanimiv) program najdete TUKAJ.

 

Aktualne novice
ZGODBE IZ ZAVETIŠČA

Živali, ki iščejo dom

Šnofka
V karanteni
Šnofka
mladič
Slavec
V karanteni
Slavec
mladič
Tili
V karanteni
Tili
mladič
Gabi
V karanteni
Gabi
odrasel

Dogajanje v zavetišču, nasveti in aktualne novice v tvojem e-poštnem predalu

Prijavi se na spletne novice in prejmi informacijo med prvimi

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste