Zavetisce ljubljana logo
Nekateri potrebujemo
nekaj več pozornosti
Naslovnica

Sprehajanje psov v Zavetišču Ljubljana

Usposabljanje za sprehajalce psov bo predvidoma potekalo jeseni 2023. Prijave sprejemamo do zapolnjenih prostih mest, prijavnico pa najdete nižje na tej strani.

Za sprehajanje psov v zavetišču Ljubljana je že od leta 2011 možno le z opravljenim usposabljanjem za sprehajalca psov. 


Osnovni namen sprehajanja je psom omogočiti kvalitetno socializacijo, olajšati in popestriti bivanje v zavetišču in vzpostaviti / ohranjati pristen stik s človekom ob zagotovljeni varnosti sprehajalcev in psov. Sprehajanje psov v zavetišču je veliko več kot le vodenje psa na vrvici.

Zakaj sprehajanje psov iz zavetišča? V zavetišču so psi prostorsko in socialno omejeni, zato pestre možnosti gibanja zunaj objektov in zbiranja informacij iz okolja pomenijo zanje pomembno popestritev. Pri tem pa je pomembno poudariti, da ni dovolj, da psu zagotovimo le potrebe po primerni fizični aktivnosti, ampak je pomembna tudi miselna zaposlitev in dovolj kvaliteten stik s človekom.

Kdaj lahko postanem sprehajalec psov

Sprehajanje psov v zavetišču je veliko več kot le preprosto vodenje psa na povodcu, ki ga izvajajo naključne osebe.

Sprehajanje je ciljno usmerjeno ravnanje, ki psu omogoča obnavljanje in nadgrajevanje neposrednega stika med človekom in psom na profesionalen način. Takšno sprehajanje lahko opravljajo le izkušeni in strokovno usposobljeni sprehajalci. Zavetišče je pridobilo strokovno usposobljeno osebo, ki je s pomočjo dodatnega izobraževanja usposobila zainteresirane redne ali nove sprehajalce v kvalificirane pomočnike za izboljšano socializacijo in posledično povečano ter hitrejšo možnost posvojitve psov.

Prijavnica za sprehajalca psov v Zavetišču Ljubljana. Prijavnico izpolnete in nam jo lahko pošljete po elektornski pošti na naslov info@zavetisce-ljubljana.si ali preko navadne pošte.

Osnovni program sprehajanja psov

Naravni trening psov temelji na nagonih in jasni komunikaciji med človekom in psom. Delo s psom mora biti humano,  psu prijetno in efektivno. Za dosego tega cilja moramo podrobno poznati nagone psa in zakonitosti učnega procesa. Delo med sprehajanjem psa temelji na sodelovanju z nagrajevanjem ob pozitivnem izkoriščanju nagonov.

S tem programom sprehajalec pridobi osnove pravilnega vodenja psa. Sprehajalci, ki opravijo osnovno usposabljanje, lahko pse sprehajajo pod mentorstvom izkušenih sprehajalcev, v naslednji stopnji pa tudi sami postanejo samostojni redni sprehajalci.

Kako poteka sprehajanje psa iz zavetišča oziroma kaj pomeni delo sprehajalca v zavetišču? 

Sprehajalec pse sprehaja v času uradnih oziroma dogovorjenih ur za sprehajanje (sezonske prilagoditve, poleti se ure sprehajanja prilagajajo vročini oziroma potekajo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer).


Vsak sprehajalec v zavetišču: 

  • svoje delo s psom vpiše v evidenco sprehajanja;

  • preveri razpored dotičnega dne in posebnosti psa, ki ga bo tistega dne sprehajal;

  • odide do psa, ki je na vrsti, ga pripne na povodec in odpelje na sprehod;

  • psu najprej omogoči opravljanje potreb ter nekaj začetnega sproščanja frustracije, zatem pa psa umiri;

  • izvede nekaj poslušnostnih vaj po programu in za sodelovanje psa nagradi s hrano;

  • vaje se bodo nadaljevale v presledkih ves čas sprehoda, tako da se pes fizično sprošča in je miselno zaposlen;

  • po končanem sprehodu sprehajalec psa vrne v njegov boks in vse posebnosti zapiše v dnevnik;

  • večje spremembe takoj javi osebju zavetišča.

Sprehajalec je za čas sprehoda v celoti odgovoren za psa, ki ga vodi, za lastno varnost in varnost okolja. Natančno je sprehajanje urejeno s SPREHAJALNIM RED-om (trenutno je v nastanku nov sprehajalni red).

Spoštovani prostovoljci

Pri socializaciji in uspešnejših posvojitvah naših psov lahko odigrate pomembno vlogo.

Vsakdo, ki je pripravljen pomagati, je dobrodošel in nam je dragocen. Prijavnico lahko izpolnete s klikom tukaj. Primerni kandidat bo povabljen na uvodni sestanek. Pričetek uvajanja novih sprehajalcev bomo objavili na naši spletni strani ter individualno do zapolnitve potreb.

Svetujemo tudi, da so v sprehajanje vključeni tudi bodoči posvojitelji psov, še posebej posvojitelji zahtevnejših psov, ki bi tako pridobili pomembne izkušnje.

Naši sponzorji in donatorji
Royal CaninOpelData labVeterinarska postaja
Mimovrste